Tips voor het verminderen van hooikoortsklachten

Je keel, ogen en neus beginnen te kriebelen en je nachtrust wordt ook weer verstoord; het hooikoortsseizoen komt er weer aan. Om de hooikoortsklachten te verminderen kan jij dit jaar gelijk van start gaan met deze verschillende tips!

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een reactie van je lichaam op stuifmeel dat loskomt van sommige grassen, planten en bomen die in bloei staan. Dat stuifmeel noemen we ook wel pollen. Vooral de lente – wanneer het mooi en droog weer is – is gekend als dé pollenperiode. 

Je kan hooikoorts herkennen door deze klachten:

 • Niezen, jeukende neus
 • Loopneus of verstopte neus
 • Branderige, jeukende, tranende ogen
 • Keelpijn, droge of branderige keel met hoest
 • Kriebelhoest
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid

Als jij deze klachten herkent en er wat aan wil doen, dan kan je op verschillende manieren je klachten proberen te verminderen. Zo kan je je slaapkamer pollenvrij proberen te houden en er zijn medicijnen tegen hooikoorts. Daarnaast zijn er ook verschillende trucjes om goed te kunnen slapen terwijl je last hebt van hooikoorts.

Houd je slaapkamer pollenvrij

Je slaapkamer pollenvrij houden. Ja, dat is echt mogelijk. Ook al denk je dat het onmogelijk is dat er pollen in je slaapkamer komen, raden wij jou toch aan om hierop te gaan letten. Zo moet je proberen om in het voorjaar je slaapkamerraam zo veel mogelijk dicht te houden. Waarom? De pollen kunnen door een open raam namelijk makkelijk jouw kamer binnenzweven. Wij raden jou dan ook aan om je raam open te doen na een regenbui of ’s morgens en ’s avonds. Dan zweven er minder pollen in de lucht.

Daarnaast is het verstandig om fris en fruitig je slaapkamer binnen te treden. Neem een douche voor het slapengaan en betreedt jouw kamer niet met de kleding die jij die dag aan hebt gehad. Zo komen de pollen je slaapkamer niet in. Wij raden jou ook aan om je schone was binnen te drogen, zodat er geen stuifmeelkorrels en pollen op jouw was komen.

En natuurlijk is het verstandig om je huisdieren buiten de deur te laten! Het is normaal helemaal niet erg als jouw huisdieren in de slaapkamer overnachten, maar in het hooikoortsseizoen is dat toch niet zo’n goed plan. Wanneer jouw huisdier langs bomen of planten loopt is het eigenlijk gewoon een dweil. De pollen blijven namelijk op de vacht van het dier hangen.

Trucjes om goed te kunnen slapen

Merk jij dat je erg last hebt van de hooikoorts en lukt het je nu niet om in slaap te vallen? Dan hebben wij nog een paar handige trucs voor een betere nachtrust! Smeer bijvoorbeeld vaseline rond je neus. Rondvliegende stofjes en zwevend stuifmeel plakken zo aan de vaseline vast en zo gaan ze niet lopen irriteren in je neusholte.

En heb je last van prikkelende ogen? Dan moet je niet gaan wrijven, maar dan moet je een vochtig washandje op je ogen leggen. Dit verkoeld en zo ben je minder geneigd om te gaan wrijven in je ogen. Een verstopte neus is ook makkelijk te verlichten. Met een extra kussen ligt je hoofd wat hoger en zo blijft je neus meer open.

Vind het perfecte kussen bij Matrasconcurrent, lees onze blog: Wat voor een hoofdkussen past bij jou? Wat voor hoofdkussen past bij jou? – Matrasconcurrent, voor het vinden van het perfecte kussen!

4 tips die jou ook nog kunnen helpen

 1. Hooikoortstabletten en neusspray, wil jij efficiënt de klachten van hooikoorts verminderen dan kan dat natuurlijk ook gewoon met medicijnen. Toch zal dit niet in alle gevallen helpen en zijn onze trucjes om de klachten te verminderen zeker niet overbodig!
 2. Zet een luchtreiniger in huis. Dit filtert stof, pollen, allergenen en geurtjes uit de lucht en houdt het in het filter vast. Dit is erg effectief voor het filteren van pollen en stuifmeel die hooikoorts veroorzaken.
 3. Stuifmeel en stofdeeltjes houden van stof. Kies dus liever voor de slaapkamervloer hout, laminaat of zeil. Verder raden wij jou jaloezieën, lamellen of rolluiken aan, in plaats van gordijnen.
 4. Boek een vakantie aan zee of in de bergen. Het is wetenschappelijk bewezen dat er minder stuifmeel in de lucht zit in deze gebieden. Daarnaast raden wij jou aan om te gaan wandelen na een regenbui. Dan hangen er namelijk minder stofdeeltjes in de lucht. 
De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.