Matras keuze hulp

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw matras?

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?­­

Het is handig om aan het begin van jouw zoektocht al vast te stellen wat voor jou belangrijk is. Heb je een beperkt budget, dan vallen de duurste (en vaak beste) opties af. Het is wel handig om te weten dat een matras altijd een goede investering moet zijn. Je wilt later namelijk niet met rugklachten lopen of een slechte nachtrust hebben. Overweeg daarom om een duurzaam matras aan te schaffen. Zo heb je wel een hoge investering, maar kun je jarenlang genieten van een goede nachtrust en uitstekend comfort.

Weegt voor jou het feit dat de gebruikte materialen zo natuurlijk mogelijk zijn zwaar? Transpireer je veel ‘s nachts? Dan is een goede luchtcirculatie absoluut belangrijk bij de keuze van het matras. En heb je last van je rug of heb je andere lichaamsklachten? Dan is het belangrijk dat het matras goede lichaamsondersteuning biedt.

STAP 1:
Bepalen welke afwerklaag aan jouw wensen voldoet.

Het is van belang om te weten welke afwerklaag belangrijk voor jou is. Om een beetje inzicht te krijgen in de verschillende soorten matrassen, hebben wij hieronder de verschillende afwerklagen die wij bij Matrasconcurrent aanbieden voor je op een rijtje gezet.

Polyetherschuim

Polyetherschuim kan geproduceerd worden met verschillende hoeveelheden lucht per kubieke meter. Dit kun je aflezen aan het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger de SG-waarde des te duurzamer en veerkrachtiger het is. Bij pocketvering matrassen kan er bewust gekozen zijn voor een lagere SG-waarde zodat het matras zachter aanvoelt.

  • Goedkoper in aanschaf
  • Ventileert minder goed
  • Kans op kuilvorming
  • Kortere levensduur

Koudschuim

De juiste benaming van koudschuim is eigenlijk high resilience schuim (HR), ofwel zeer veerkrachtig schuim. HR-schuim heeft een open celstructuur, wat zorgt voor goede ademende en vochtafvoerende eigenschappen. Het materiaal kent een lange levensduur en geeft een hoog comfort.

  • Stevig ligcomfort
  • Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie
  • Geen of nauwelijks kuilvorming
  • Hoog aanpassingsvermogen

Traagschuim

Traagschuim, ook wel bekend als Visco of Nasa, reageert op temperatuur. Door lichaamswarmte vormt het matras naar jouw slaaphouding en geeft het een gelijkmatige ondersteuning van het lichaam. Na indrukking keert het langzaam weer terug in de oorspronkelijke vorm. Het indrukken van traagschuim gaat minder gemakkelijk dan koudschuim. Dit kan ervoor zorgen dat als jij jezelf omdraait dit iets minder soepel gaat.

  • Drukverlagend
  • Perfect bij lichamelijke klachten
  • Minder geschikt voor zwaardere mensen
  • Voelt warm aan
  • Niet voor buikslapers geschikt

Latex

Latex, ook wel schuimrubber genoemd, is van oorsprong een natuurproduct. Het geeft een pocketvering matras een flexibele en zeer duurzame afwerking. Latex zorgt voor een goed ligcomfort en verzekert jou van een lange levensduur van het matras. Latexmatrassen zijn geperforeerd zodat de matrassen altijd blijven ademen en ventileren.

  • Natuurproduct
  • Lange levensduur
  • Comfortabel zacht ligcomfort
  • Geen kuilvorming
  • Duurder in aanschaf

Pocketvering

Een pocketvering matras bestaat uit allemaal individueel verpakte veren in zakjes (pockets). Doordat alle veren individueel van elkaar kunnen reageren en bewegen bieden ze de beste ondersteuning voor het lichaam. Ook kan elke zone veren een andere hardheid hanteren, zodat het specifieke lichaamsdelen meer of minder ondersteunt. Pocketvering matrassen kunnen voorzien zijn van een afdeklaag van bijvoorbeeld polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Een pocketveringmatras biedt dus een geleidelijke ondersteuning. In combinatie met een afdeklaag kun je jouw ligcomfort bepalen.

  • Geleidelijke ondersteuning
  • Comfortabele zones
  • Uitstekende ventilatie
  • Lange levensduur
  • Hoger in prijs

Caravan matrassen

Caravan matrassen zijn matrassen welke speciaal gemaakt zijn voor in een caravan. Vaak zijn deze matrassen standaard gemaakt van polyether. Deze matrassen zijn vaak goedkoop en worden regelmatig gekocht door caravan eigenaren. In een caravan gaat het vooral om slapen. Het is daarom zeker de moeite waard om jezelf goed te oriënteren naar een matras voor in je caravan die voldoet aan alle wensen en eisen. Wij raden daarom ook aan om gebruik te maken van koudschuim matrassen. Deze zijn het best ademend en hebben de beste vochtregulatie, waardoor het matras beter bestemd is tegen nachtelijk transpireren. Hierdoor blijft het matras hygiënischer. Ook hebben koudschuim matrassen de langste levensduur en hoeven ze niet vaak vervangen te worden. Wanneer je liever geen koudschuim matras wilt, kun je ook kiezen voor natuurlatex als alternatief. Natuurlatex is drukverlagend en, net als bij een koudschuim matras, ontzettend hygiënisch.

STAP 2:
Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras?

6 punten die van belang zijn bij de aanschaf van jouw volgende matras.

Lengte

De maat die doorgaans veel gekozen wordt in de lengte is 200cm. Weet je niet helemaal zeker welke lengte je moet hebben? Vaak moet je 20-25 cm bij jouw eigen lengte optellen. Dit zou dan de ideale lengte zijn voor jouw matras.

Gewicht

Je gewicht is bepalend voor het type matras dat het beste aansluit bij jouw lichaam. Wanneer je onder de 80kg weegt, kun je het beste kiezen voor een wat zachter matras. Weeg je meer dan 80kg, kies dan voor een wat hardere variant.

Warmtegevoeligheid

Heb je het vaak te warm? Kies dan voor een matras welke goed vochtdoorlatend is (bijvoorbeeld een pocketveringmatras). Heb je het vaak koud? Kies dan voor een matras gemaakt van koudschuim, latex en traagschuim.

Postuur

Naast je lengte is het natuurlijk ook belangrijk om rekening te houden met je postuur om de breedte van je matras te bepalen. Bij een normaal postuur is een standaardbreedte van 90 cm prima. Heb je een breder postuur dan zal een matras met een breedte van 100 cm veel prettiger liggen en meer ruimte bieden.

Prijs

Natuurlijk is het budget een belangrijke factor op de keuze van het matras. In principe geldt: hoe duurder het matras, hoe langer de levensduur en des te beter de kwaliteit. De gemiddelde levensduur van de verschillende typen matrassen vind je verderop.

Allergieën

Heb je last van allergieën? Dan moet je goed rekening houden met het type matras dat je kiest. Wanneer je last hebt van allergieën kun je het beste kiezen voor een matras dat is gemaakt van ventilerend materiaal en anti-allergisch.

STAP 3:
Wat is mijn slaaphouding?

Ben jij een rugslaper, een zijslaper of een buikslaper? Je slaaphouding kan invloed hebben op welk matras het beste bij jou past.

Rugslaper

Wanneer je een rugslaper bent, is het belangrijk dat de ruggengraat goed ondersteund wordt. Kies daarom voor een wat zachter matras. Een zachter matras zal ervoor zorgen dat de ruggenwervels hun natuurlijke vorm behouden en een goede ondersteuning ontvangen.

Advies: Als je een rugslaper bent is het goed om te kijken naar matrassen welke middelhard tot hard zijn. Een zacht matras zorgt er namelijk voor dat je lage rug in een te holle stand ligt.

Buikslaper

Wanneer je een buikslaper bent heb je meer kans op een pijnlijke onderrug. Doordat er geen ondersteuning is in je rug, zorgt de zwaartekracht ervoor dat je rug naar beneden wordt gedrukt. Maar niet alleen je rug, maar ook je nek krijgt veel te verduren. Doordat de nek gedraaid ligt creëer je nog meer een holle rug.

Advies: Als buikslaper heb je een goed ondersteunend matras nodig, welke niet te zacht is. Het beste kun je, afhankelijk van je lengte en gewicht, kiezen voor een middelhard tot hard matras.

Zijslaper

Wanneer je een zijslaper bent, is het belangrijk dat je matras de juiste stevigheid heeft om ervoor ze zorgen dat je ruggengraat op een rechte lijn ligt. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je heupen en schouders de mogelijkheid hebben om in het matras weg te zakken.

Advies: Als zijslaper kun je het beste kiezen voor een matras die ondersteuning aan de contouren van je lichaam biedt.

STAP 4:
De levensduur van het matras

Doordat elk materiaal anders is opgebouwd, hebben de verschillende materialen ook een andere levensduur. De volgende materialen hebben de volgende levensduur:

Polyether matras

4 – 6 jaar

Traagschuim matras

8 – 10 jaar

Koudschuim matras

12 – 15 jaar

Pocketvering matras

8 – 10 jaar

Latex matras

7 – 9 jaar

Bonellvering matras

6 – 8 jaar

Liever persoonlijk advies?

Heb je, na het volgen van deze stappen, toch nog liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op, of kom langs in één van onze winkels. Wij helpen je graag bij het vinden van het juiste matras.