hoofdkussen keuze hulp

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw hoofdkussen?

Waar moet je op letten bij het kopen van een hoofdkussen?­­

Net als een goed matras is het van belang dat je een goed kussen hebt. Een passend kussen zorgt er namelijk – net als een goed matras – voor dat je lekker slaapt en uitgerust opstaat. Daarom is het handig als je weet waar je op moet letten bij het kopen van een nieuw hoofdkussen. Een verkeerd kussen kan veel klachten opleveren. Het zorgt niet alleen voor een slechte nachtrust, maar het zorgt ook voor rug- en nekklachten. Daarom is een geschikt hoofdkussen uitkiezen en aanschaffen een goede investering.

Het kussen dient te passen bij jou. Maar wat is nou een goed hoofdkussen? Ga je voor een dun kussen of kies je toch voor een dik hoofdkussen? Heb je vaak last van je nek? Zorg er dan voor dat het kussen zorgt voor een goede ondersteuning. Daarnaast is het van belang te kijken naar hoe je slaapt. Ben je bijvoorbeeld een rug-, buik- of zijslaper? En niet geheel onbelangrijk: wat is jouw budget? Welk hoofdkussen voor jou het beste is, hangt bovendien af van het matras. Het zijn allemaal factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van het beste kussen voor op jouw bed of boxspring.

STAP 1:
Bepaal de vulling

Als je allereerst kijkt welke vulling het kussen dient te hebben, streep je al veel hoofdkussens weg. Dit maakt de keuze weer net iets makkelijker. Om je te helpen bij het kiezen van geschikte kussens behandelen we kort de belangrijkste vullingen van hoofdkussens die je in het assortiment van Matrasconcurrent vindt. Zo ga jij goed geïnformeerd op zoek naar een geschikt hoofdkussen.

Donzen of Veren

De donzen hoofdkussens zijn gevuld met eendendons en eendenveertjes. Dankzij deze vulling wordt gezorgd voor stevigheid. Door de tijk voelt het kussen super zacht aan en wordt gezorgd voor veel slaapcomfort.

  • Stevig kussen
  • Super zacht
  • Hoog slaapcomfort
  • Veerkracht neemt af

Kapok

Kapok is een natuurlijk vulmateriaal met een stevig karakter. De pluizen in dit kussen zijn afkomstig van tropische kapokbomen. Dit materiaal is steviger dan dons en vezelbolletjes. Een ander groot voordeel is dat de vulling anti-allergisch is.

  • Stevig en natuurlijk materiaal
  • Goed ventilerend
  • Anti-allergisch
  • Goede ondersteuning
  • Vulling is niet schoon te maken
  • Volume kan afnemen

Traagschuim

Een memory foam of traagschuim hoofdkussen is een zacht kussen dat doet denken aan een donzen kussen. Het foam heeft druk verlagende eigenschappen, wat zorgt voor een betere nachtrust. Je snurkt minder en hebt minder snel last van je nek en rug.

  • Zachte vulling
  • Goede ondersteuning
  • Temperatuurgevoelig
  • Hoger in prijs

Gel

De hoofdkussens met gelvulling zijn revolutionaire kussens. De vulling van deze kussens is flexibel en elastisch. Dit zorgt ervoor dat drukpunten gereduceerd worden en warmte beter verdeeld wordt.

  • Laat transpiratie door
  • Flexibel en elastisch
  • Warmte wordt goed verdeeld
  • Drukverlagend
  • Hoger in prijs

Polyester

Deze kussens zijn gevuld met polyester vezelbolletjes. Dit zorgt samen met de zachte tijk van de hoofdkussens dat je nieuwe kussen heerlijk aanvoelt. Deze kussens zijn uitermate geschikt voor mensen met allergieën.

  • Polyester vezelbolletjes vulling
  • Geschikt voor elke slaaphouding
  • Voor mensen met allergieën
  • Heerlijk zacht
  • Goed ventilerend
  • Minder goede vochtregulatie

Latex

Deze hoofdkussens zijn gevuld met latex. Dit zorgt ervoor dat de kussens heerlijk zacht zijn en een veerkrachtig karakter krijgen. Deze kussens zijn anti-allergisch, waardoor huisstofmijt geen kans krijgt.

  • Natuurproduct
  • Zacht
  • Anti-allergisch
  • Hoog slaapcomfort

STAP 2:
Waar moet ik op letten bij het kopen van een hoofkussen?

4 punten die van belang zijn bij de aanschaf van jouw volgende kussen.

Transpiratie

Iedereen zweet ‘s nachts. De een doet dit echter meer en sneller dan de ander. Transpireer jij veel? Kies dan voor een kussen van natuurlijk materiaal. Bijvoorbeeld een kussen met een donzen vulling en die op 60 graden gewassen kan worden. Kies hierbij vooral niet voor een kussen met geheugenschuim.

Maat

Hoofdkussens hebben over het algemeen een standaard maat. Voor Nederland is deze vastgesteld op 60 x 70 cm. Hier wordt echter steeds vaker van afgestapt. Een kussen is zeer persoonlijk en zo kies jij het kussen dat het beste bij jou past.

Allergieën

Ben je allergisch voor sommige stoffen? Bijvoorbeeld voor huisstofmijt? Een anti-allergie kussen is dan dé uitkomst. Voordeel is dat bijna alle kussens anti-allergisch zijn. Een anti-allergisch kussen is ideaal voor mensen met een huisstofmijtallergie. De anti-allergische kussens zijn te vinden in verschillende varianten met diverse vullingen. Heb je geen huisstofmijtallergie, maar wel voor een bepaalde vulling? Bijvoorbeeld wol of dons? De vulling kan ook voor een allergische reactie zorgen. Houd hier dan ook rekening mee bij het uitzoeken van het kussen. Zo geniet je van een heerlijke nachtrust.

Prijs

Voor iedereen is het budget een belangrijk aspect bij het kopen van een hoofdkussen. Niet iedereen wil even veel aan een kussen uitgeven. Gelukkig vind je bij Matrasconcurrent ook hoge kwaliteit kussens voor een lage prijs. Zo is er voor iedereen een geschikt hoofdkussen te vinden.

STAP 3:
Wat is mijn slaaphouding?

Je zult ongetwijfeld wel eens op een bed hebben geslapen waar je het kussen niet fijn vond. In het hotel op vakantie of misschien op de camping met familie slaap je toch ineens slechter. Juist dit zijn de momenten dat je je beseft dat het van belang is een hoofdkussen te hebben dat bij jouw slaaphouding past. Jouw slaaphouding is namelijk een van de belangrijkste factoren bij het uitkiezen van een geschikt hoofdkussen. Zo zijn er kussens voor buikslapers, rugslapers en voor zijslapers.

Rugslaper

Ben jij een rugslaper? Dan is het verstandig op een dunner kussen te slapen. In deze slaaphouding is het van belang dat de nek genoeg ondersteuning krijgt. Kies daarom voor een vormvast kussen. Zo blijft je hoofd beter in positie liggen. Let er hierbij op dat het kussen in de nek hoger is dan bij het achterhoofd. Is het kussen te dik bij het achterhoofd? Dan wordt je hoofd te ver naar voren gekanteld en als hij te dun is te ver naar achteren. Dit is belangrijk om met een goed gevoel op te staan aangezien je nekklachten voorkomt.

Buikslaper

Voor een buikslaper is een heel dun en zacht kussen het ‘beste kussen’. Door op je buik te slapen zorg je voor een onnatuurlijke positie. Dit kan al snel leiden tot nekklachten en hoofdpijn als je wakker wordt. Daarom is een zacht en dun kussen ideaal. De ruimte tussen je hals en matras is namelijk minimaal. Met een dun kussen zorg je er als buikslaper voor dat je nek minder belast wordt en je ademhaling normaal blijft.

Zijslaper

Ben jij een zijslaper? Dan heb je een vol en dik kussen nodig. Als zijslaper steun je op je schouder, waardoor er een ruimte tussen je nek en het matras ontstaat. Om kromming van de nek en hals te voorkomen is het van belang dat deze ruimte wordt opgevuld. Dit zorgt ervoor dat je hoofd optimaal op het kussen rust en dat klachten aan de nek en het hoofd voorkomen worden. De stevigheid van het kussen kun je af laten hangen van jouw persoonlijke voorkeur. Als je er maar op let dat het kussen dik genoeg is. Aangezien de ruggengraat recht blijft, is dit de meest gezonde slaaphouding.

STAP 4:
De levensduur van het kussen

De levensduur van een hoofdkussen is voornamelijk afhankelijk van de vulling van het kussen. De onderstaande vullingen hebben de volgende levensduur:

Veren kussen

5 – 6 jaar

Donzen kussen

4 – 5 jaar

Latex kussne

4 – 5 jaar

Polyester kussen

3 – 5 jaar

Kapok kussen

2 – 4 jaar

Liever persoonlijk advies?

Heb je, na het volgen van deze stappen, toch nog liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op, of kom langs in één van onze winkels. Wij helpen je graag bij het vinden van het juiste hoofdkussen.