Home » Adviescentrum » Dekbed keuzehulp

Dekbed keuzehulp

Waar moet je op letten bij het kopen van een nieuw dekbed?

Waar moet je op letten bij het kopen van een dekbed?­­

Wil je een dekbed kopen dat perfect bij jou past? Wij helpen je op weg. Binnen ons aanbod vind je namelijk allerlei dekbedden van verschillende materialen, warmteklassen en afmetingen. Maar welke moet je dan kiezen? We zetten alle mogelijkheden voor je op een rij. Zo zorgen we ervoor dat jij het perfecte dekbed vindt.

STAP 1:
Bepalen welk soort dekbed je wilt

Bij het kopen van een dekbed zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste zoeken we uit welk materiaal het beste bij je past. Is dat een wollen, donzen of synthetische vulling? Vervolgens kies je een warmteklasse. We leggen je uit waar je uit kunt kiezen.

Wollen dekbed

Een wollen dekbed is een mooi natuurlijk product. Het heeft een hoog isolerend gehalte, neemt vocht op én ademt goed. Ideaal als je ‘s nachts flink zweet. Al deze eigenschappen zorgen er ook voor dat het dekbed zwaar en stevig aanvoelt. Dit klinkt misschien beklemmend, maar dat is het absoluut niet. Veel mensen slapen juist extra goed onder een iets zwaarder dekbed. Tot slot hoef je dit dekbed niet te wassen. Wol is namelijk vuilafstotend en reinigt zichzelf.

 • Vochtregulerend
 • Isolerend
 • Stevig en zwaar
 • Vuilafstotend

Donzen en veren

Een donzen dekbed is een lichter natuurlijk dekbed, gevuld met dons en eventueel aangevuld met veertjes. Ook dit dekbed houd warmte goed vast en laat (transpiratie)vocht goed door. Zoek je een lichtere variant van het natuurlijke wollen dekbed? Dan is een donzen dekbed een goed alternatief.

 • Vochtregulerend
 • Isolerend
 • Licht en luchtig

Katoenen dekbed

Wollen en donzen dekbedden zijn dierlijke producten. Gaat jouw voorkeur uit naar een plantaardig alternatief? Dan kun je een katoenen dekbed kopen. Let op: we hebben het nu over de vulling van het dekbed. Bijna al onze dekbedden zijn namelijk voorzien van een katoenen tijk, ook bij een donzen, wollen of synthetische vulling.

Een dekbed met katoenen vulling voelt lekker koel aan. De isolatiewaarde is lager dan die van een wollen of donzen dekbed. Daarom is deze met name geschikt voor de warmere seizoenen of wanneer jij het snel warm hebt ‘s nachts. Het is net als wol een stevig dekbed en is eenvoudig zelf heet te wassen in de wasmachine.

 • Vochtregulerend
 • Koel en ideaal voor de zomer of wanneer je het snel warm hebt
 • Stevig en slijtvast
 • Eenvoudig te wassen

Synthetisch dekbed

Tot slot kun je kiezen voor een synthetisch dekbed. Dit is een voordelig dekbed, licht van gewicht en gemakkelijk te wassen. Deze dekbedden zijn gemaakt van polyester en mogen daarom heet gewassen worden. Het nadeel van een synthetisch dekbed is dat het materiaal (transpiratie)vocht minder goed doorlaat. Heb je het ‘s nachts vaak warm en zweet je veel? Dan kun je beter voor een natuurlijk dekbed kiezen.

 • Voordelig ten opzichte van natuurlijke dekbedden
 • Licht en luchtig
 • Eenvoudig te wassen
 • Minder isolerend en vochtregulerend

STAP 2:
Waar moet ik op letten bij het kopen van een dekbed?

3 punten die van belang zijn bij de aanschaf van jouw volgende dekbed.

Warmteklasse

Naast het materiaal kun je kiezen uit verschillende warmteklassen bij het kopen van een dekbed. Onze dekbedden zijn voorzien van warmteklasse 1 tot en met 4. Hierbij is warmteklasse 1 het warmst en 4 het koelst. Zo kun je specifieke dekbedden uitkiezen voor de zomer en de winter óf op basis van de temperatuur in je slaapkamer. Een slaapkamer in een appartement waarbij boven- en onderburen flink stoken zal bijvoorbeeld altijd iets warmer zijn dan een zolderkamer in een oud huis dat (nog) niet geïsoleerd is.

 1. Warmst
 2. Koeler
 3. Koel
 4. Koelst

4-seizoenendekbed en all-year-dekbed

Een populair dekbed is het 4-seizoenendekbed. Dit dekbed bestaat eigenlijk uit twee dekbedden die je gezamenlijk en apart van elkaar kunt gebruiken. Over het algemeen bestaat de set uit een dekbed van warmteklasse 3 en 4. Samen zijn zij warmteklasse 1. Daarnaast zijn er ook ‘all-year’ dekbedden op de markt. Deze hebben meestal warmteklasse 2 of 3.

Afmeting dekbed

De beste afmeting van jouw dekbed bepaal je op basis van de afmeting van jouw matras. Je wilt immers dat het dekbed hier iets overheen valt. In onderstaande tabel zie je welke dekbedmaat het best bij jouw matras past:

Bed typeMatrasmaatDekbedmaat
1-persoons90×200/210 cm140×200/220 cm 
2-persoons120×200/210 cm140×200/210 cm160×200/210 cm200×200/220 cm200×200/220 cm240×200/220 cm 
Lits-jumeaux180×200/210 cm240×200/220 cm 
King size200×200/210 cm260×200/220 cm