Kortgeleden zijn we dieper ingegaan op de verschillende slaaphoudingen en hoe deze invloed kunnen hebben op je gezondheid. Dit keer gaan we het wederom over slaaphoudingen hebben: wat zegt je slaaphouding over jouw persoonlijkheid?

Je slaaphouding zegt heel veel over jou

Je muziekvoorkeur of favoriete eten kunnen veel over jou zeggen. Maar het zal je wellicht verbazen hoeveel je slaappositie over je persoonlijkheid kan onthullen. Allereerst zijn slaapposities onderbewust en daarom geven ze emoties goed weer, maar ook wat er diep van binnen in je omgaat. Een slaappositie kan daarnaast veel vertellen over de relatie waarin je je bevindt.

Maar omdat je slaaphouding onderbewust is, kun je zelf niet precies bepalen hoe je lichaam iedere slaapsessie doorbrengt. En wat zegt dit over jou tijdens de uren dat je wakker bent? Als je je bedenkt dat je ongeveer een derde van je leven slapend doorbrengt, kant het verhelderend zijn om erachter te komen wat elke slaaphouding voor je betekent. En ook gewoon leuk om te weten!

Vanaf: 449,-
Vanaf: 449,-
Vanaf: 229,-
-17%
Voor rug en nekklachten
WEB-only
Vanaf: 259,-214,97
Vanaf: 659,-
-17%
Voor goede ventilatie
WEB-only
Vanaf: 229,-190,07
Vanaf: 239,-
Vanaf: 499,-
Vanaf: 399,-
Vanaf: 169,-
Vanaf: 109,-

Slapen op je buik

Slaap je op je buik? Dan is uit onderzoek gebleken dat je waarschijnlijk wat meer privé bent. Je sluit jezelf meer af voor anderen. Je kunt wat stoïcijns overkomen. Hoewel deze houding niet bepaald de beste keuze is voor je onderrug en luchtwegen, ervaren buikslapers het toch als een ‘veilige positie’.

Dit komt waarschijnlijk omdat je je in deze houding bedekt en beschermd voelt, een beetje zoals een schildpad in zijn schild. Je bent waarschijnlijk meer introvert (naar binnen gericht) dan extravert (naar buiten gericht). En dit druk je uit. Je lichaam is in deze houding namelijk letterlijk naar binnen gekeerd. Slaap jij in deze houding? Dan kan dat duiden op angst of kwetsbaarheid.

Slapen op je rug

Als je op rug slaap ben je zelfverzekerd en heb je een sterk karakter. In deze houding voel je je veilig. Ook ben je prettig in de omgang en open naar anderen toe. Rug slapers staan open om te ontvangen én te geven. Dieren slapen ook in deze houding wanneer ze zich comfortabel en veilig voelen.

Daarnaast kan deze houding ook aanduiden dat je een waakzame, iets voorzichtige persoonlijkheid hebt. Wanneer je op je rug slaapt ben je namelijk beter in staat om te horen wat er in je huis gebeurt. En ben je, in tegenstelling tot op je zij of rug, een stuk beter voorbereid om in actie te komen.

Slapen op je zij

Dit is de meest populaire houding. Voor zijslapers draait het allemaal om balans, zowel in je bed als in je leven. Doordat deze houding een combinatie is van foetushouding en op je rug slapen, zorgt het voor veel evenwicht. Deze houding biedt warmte en bescherming. Maar zorgt ook voor bewegelijkheid en is daarom erg comfortabel. Begrijpelijk dus dat de meerderheid in deze houding slaapt. En niet onbelangrijk: in deze houding zorg je ook voor een zo goed mogelijke ademhaling.

De eerdergenoemde ‘balans’ weerspiegelt jouw dagelijkse functioneren. Zijslapers worden ook getypeerd als meegaand en relaxt. En je houdt ervan mensen om je heen te hebben, maar bent daarnaast ook wat goedgelovig. Je hebt vaak ook moeite om zelf een beslissing te nemen. Maar als je eenmaal weet je wat wilt, ga je er wel vol voor!

Slapen in de foetushouding

In deze houding lig je op je zij en probeer je je hoofd en gezicht te beschermen door in elkaar te duiken. Iemand die in de foetushouding slaapt, voelt zich waarschijnlijk onzeker en heeft behoefte aan bescherming en veiligheid. Deze houding is een manier om jezelf te ‘troosten tegen de wereld’ in geval van emotionele kwetsbaarheid.

Op anderen kom je misschien doortastend over maar van binnen ben je gevoelig en onzeker. Tegelijkertijd ben je iemand die zich in het dagelijkse leven bezighoudt met kleine details. Als je een trauma hebt ervaren waar je niet mee kunt omgaan, is de natuurlijke reactie om jezelf op te rollen in de foetushouding.

Een mix van slaaphoudingen

Val je in slaap op je zij maar word je wakker op je rug? Starend naar het plafond? Dan heb je waarschijnlijk iets aan je hoofd. Je lichaam bevestigt dit ook door tijdens het slapen meerdere keren van houding te wisselen.

Je hebt iemand die veel aan zijn/haar hoofd heeft vast wel eens horen zeggen: ‘Ik heb slecht geslapen. De hele nacht lag ik maar wat te woelen’. Het bed van deze personen ligt er in de ochtend dan ook vaak rommelig bij. Terwijl bij een goede nachtrust je bed er in de ochtend nog vrij netjes uitziet.

Is je geest kalm maar ben je tijdens het slapen toch veel van positie gewisseld, zou je met fysieke ongemakken kunnen kampen. Misschien heb je last van rusteloze benen of last van periodieke beenbewegingen (PLMD), waardoor je steeds wakker wordt. Ook kan het wisselen van posities te maken hebben met dromen. In sommige gevallen bepaalt je droom je positie. Zo kun je na een actieve droom all over the place zijn.

Slaaphoudingen bij koppels

Hoe lig jij samen met je partner in bed? En wat zegt deze houding over jullie relatie?

Lepelen

Ongeveer 20 procent van de koppels slaapt lepeltje-lepeltje. Deze houding staat voor vertrouwen en comfort. En jij en je partner beschermen elkaar.  

Rug tegen rug (of bil tegen bil)

Liggen jullie rug tegen rug? Dat betekent dat jullie veel om elkaar geven en tegelijkertijd ook van ruimte voor jezelf wilt. Met de billen tegen elkaar geeft aan dat jullie seksueel met elkaar zijn verbonden.

Beide aan één kant van het bed

Wanneer jullie beide een stuk uit elkaar liggen, kan dit onafhankelijkheid betekenen. Of heel simpel: je slaapt gewoon lekkerder met meer ruimte. Maar dit kan ook betekenen dat er iets niet goed zit. En dat er bijvoorbeeld sprake is van stress of geheimen.

Armen en benen in elkaar verstrengeld

Goed nieuws, jullie kunnen geen genoeg van elkaar krijgen! En zelfs tijdens het slapen wil je de ander zo dicht mogelijk bij je.

Dakpan (hoofd op zijn/haar borst)

In deze houding liggen jullie beide op je rug maar heeft één van tweeën zijn/haar hoofd op de borst van de ander. Deze houding spreekt vertrouwen en zelfverzekerdheid uit. Jullie beschermen elkaar en kunnen op elkaar rekenen in moeilijke tijden. Maar ook respecteren jullie elkaars keuzes.

Alleen voeten of benen hebben raken elkaar

Je voeten en benen reageren tijdens slaap het eerst op contact. Als je partner tegen jouw voeten of benen aanwrijft, kan duiden op behoefte aan meer emotioneel of seksueel contact.

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.1/10 gebaseerd op 1822 reviews.