Levensduur van je matras – hoe lang gaat een matras mee?

Helaas heeft je matras niet het eeuwige leven. Weet jij na hoeveel jaar je matras toe is aan vervanging? In deze blog leggen we uit hoelang een matras gemiddeld meegaat en wat je kunt doen om de levensduur van je matras te verlengen.

Hoelang gaat mijn matras mee?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een matras gaat niet zolang mee als je zou verwachten. Het is aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt.

De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren. Kwaliteit is vanzelfsprekend één van deze factoren. Een matras van hoge kwaliteit gaat nou eenmaal langer mee dan één van mindere kwaliteit. Matrassen van koudschuim gaan door een open celstructuur en ventilerend vermogen over het algemeen het langst mee.

Andere belangrijke factoren zijn:

  • Lichaamsgewicht
  • De hoeveelheid vocht die je ’s nachts verliest
  • Onderhoud
-37%
Best getest!
Vanaf:  349,- 229,-
-29%
Best getest!
Vanaf:  339,- 239,-
-37%
Best getest!
Vanaf:  289,- 199,-
-42%
Vanaf:  198,- 119,-
-11%
Vanaf:  199,-
Vanaf:  499,-
Vanaf:  379,-
-40%
Vanaf:  239,- 169,-
Vanaf:  109,-
Vanaf:  169,-

Lichaamsgewicht

Met je lichaamsgewicht oefen je druk uit op je matras. Zwaardere mensen zullen merken dat hun matras sneller slijt. Bij het aanschaffen van een matras is het belangrijk dat je de hardheid van het matras zo goed mogelijk afstemt met je lichaamsgewicht. Weeg je niet zoveel? Dan is een soft of medium matras prima geschikt voor jou. Ben je wat zwaarder, neem dan een harder matras. Zo zorg je voor optimale ondersteuning.

Hoeveelheid vocht die je ’s nachts verliest

Gedurende de nacht verlies je gemiddeld meer dan een liter vocht. Dit gaat via ademhaling en huidtranspiratie. In ernstige gevallen is dit zelfs 2,5 liter! Vocht trekt erg snel in je matras en veel transpireren leidt dus tot een kortere levensduur van jouw matras.

Onderhoud

Misschien wel de belangrijkste factor uit dit rijtje. Maak je matras wekelijks schoon en draai deze regelmatig om. En mochten er bloed- of andere vlekken op je matras komen, zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk aanpakt!

Hoe kun je de levensduur van je matras verlengen?

Zoals je zojuist gelezen hebt, is de levensduur afhankelijk van een aantal factoren. Waaronder onderhoud. Ben je benieuwd hoe jij je matras het beste kunt onderhouden? Hieronder een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat jij zolang mogelijk van je matras kunt genieten.

1. Regelmatig reinigen

Door je matras wekelijks te reinigen, voorkom je dat vuil in je matras trekt. Doe je dit niet regelmatig? Dan vergroot je de kans dat vuil tot diep in je matras trekt. Tip: Stofzuig je matras iedere keer dat je je bed verschoont. Hiermee verwijder je huidschilfers, huisstofmijt, stof en ander vuil. Heb je op je matras geknoeid? Behandel vlekken zo snel mogelijk! Bekijk deze pagina over advies over het verwijderen van vlekken uit je matras.

2. Keer je matras geregeld om

Je matras omdraaien? Ja, je leest het goed. Doordat je iedere nacht op dezelfde plekken ligt, oefen je steeds op dezelfde plaats druk uit op je matras. Hierdoor ontstaat kuilvorming. Kuilvorming bevordert op zijn beurt weer slijtage van je matras.

Je kunt dit voorkomen door je matras regelmatig te keren, zowel in de breedte als in de lengte. Heb je een tweepersoonsbed met twee losse matrassen van dezelfde stevigheid? Wissel deze dan ook eens om. Iedereen slaapt weer anders. En oefent dus op een andere manier druk uit op het matras.

3. Gebruik een topmatras

Door een topmatras bovenop je matras te leggen verhoog je de levensduur van je matras aanzienlijk. Allereerst vermindert een topmatras de druk die jouw lichaamsgewicht uitoefent op het matras. Daarnaast beschermt een topmatras je matras door vocht, huidschilfers en andere afvalstoffen te ‘absorberen’. En een topmatras zelf gaat tussen de drie tot vijf jaar mee, maar je matras zal hier optimaal van profiteren!

Vanaf:  329,-
Vanaf:  169,-
-24%
Vanaf:  209,- 159,-
-40%
Vanaf:  149,- 89,-
-45%
Vanaf:  209,- 119,-
Vanaf:  169,-
Vanaf:  139,-
Vanaf:  249,-
Vanaf:  339,-
-38%
Vanaf:  109,- 69,-
Vanaf:  229,-
Vanaf:  189,-
Vanaf:  129,-
Vanaf:  99,-

4. Matras en slaapkamer ventileren

Zoals je inmiddels weet is vocht niet goed voor je matras. Vocht zorgt ervoor dat je matras zijn veerkracht verliest en na verloop van tijd wordt je matras hierdoor onhygiënisch. Toch kun je niet voorkomen dat je ’s nachts zweet. Door je slaapkamer en matras iedere dag te ventileren voorkom je dat vocht te diep in het matras trekt. Op deze manier kunnen bacteriën zich minder goed nestelen. Dit zorgt ervoor dat jouw matras langer veerkrachtig en hygiënisch blijft.

Je kunt je matras eenvoudig ventileren. Ben je opgestaan? Maak dan niet meteen je bed op maar trek het dekbed terug tot op het voeteneinde. Zo stimuleer je de ventilatie van het matras zo goed mogelijk. Door ook je slaapkamerraam nog op een kiertje te zetten zorg je voor wat extra frisse lucht.

Je bent zelf de beste indicator om de levensduur van je matras te bepalen

Uiteindelijk ben jij zelf de belangrijkste indicator waarmee je de levensduur van je matras het beste kunt bepalen. Want: hoe word jij wakker? Heb je heerlijk geslapen en word je uitgerust wakker? Dan is je matras nog niet aan vervanging toe.

Maar slaap je slecht en word je vermoeid wakker? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuw matras. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een matras die jou weer lekker laat slapen? Onze slaapadviseurs helpen je graag een passend matras te kiezen, zodat jij in de ochtend weer uitgerust wakker wordt!

De waardering van matrasconcurrent.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.0/10 gebaseerd op 1291 reviews.