Hoe kun je het beste je matras schoonmaken?

Wil je je matras schoonmaken, maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Wij leggen je uit hoe je verschillende vlekken het best bestrijd.

Matras schoonmaken na bedplassen

Oeps, heeft er iemand in bed geplast? Geen paniek, dat krijgen we er wel weer uit. Wacht er alleen niet te lang mee, voor iedere vlek geldt: hoe sneller je ermee aan de slag gaat, hoe makkelijker de vlek eruit gaat.

Gooi (vanzelfsprekend) al het beddengoed in de wasmachine. Terwijl je die op 60 graden dat klusje laat doen, kunnen wij met het matras aan de slag. Dep met een droge doek de vlek eerst op als deze nog vochtig is. Denk erom dat je het er niet in wrijft.

Strooi vervolgens baking soda op de vlek. Geef het vier uur de tijd om al het vocht uit het matras op te nemen. Stofzuig de baking soda van het matras en maak vervolgens een mengsel van water en azijn dat je op de vlek dept om geurtjes te verwijderen. Gebruik niet te veel water, in een nat matras kan schimmel ontstaan!

Is de vlek al wel opgedroogd? Maak dan een sopje van water en wasmiddel en dep hiermee over de vlek tot deze verdwenen is. Gebruik ook hier de truc met azijn mengsel om geurtjes te verwijderen en laat het matras goed drogen.

Regulier schoonmaken

Voordat we met de vlekken aan de slag gaan, is het goed om te weten dat je je bed regelmatig mee moet nemen met je huishoudelijke klusjes. Je matras schoonmaken is dus niet iets dat je alleen doet wanneer er een vlek in zit. Niet zo gek toch? Je ligt er vrijwel iedere dag in!

Wist je dat je elke nacht zo’n liter vocht verliest? En wat dacht je van dode huidcellen? Was al je beddengoed daarom bij voorkeur wekelijks uit en pak vervolgens ook de stofzuiger erbij om het matras uit te zuigen.

Vergeet ook niet je matras te laten luchten nadat je bent opgestaan, zo kan al het vocht dat erin getrokken is goed drogen. Je doet dit door je bed niet meteen op te maken, maar je dekbed nog een tijdje opengeslagen te laten liggen.

Bloedvlekken uit matras verwijderen

Let op! Bij bloedvlekken in je beddengoed en matras gebruik je koud water. Je zou zeggen dat je met koud water niet kunt schoonmaken, maar bij bloedvlekken moet je nooit warm water gebruiken. Warm water zorgt er namelijk voor dat het bloed stolt en dan krijg je het er veel moeilijker uit. Bloed lost op in koud water.

Spoel je beddengoed dus eerst uit met koud water, voordat je het door de wasmachine heet (op 60 graden) laat wassen. Vervolgens kunnen we aan het matras beginnen. Begin dus eerst met op de vlek deppen, met een koude natte doek, niet te nat. Als je er op tijd bij bent, kom je nu al een heel eind.

Is de vlek nog niet weg? Meng dan twee theelepels keukenzout met 250 ml water. Vul hiermee een plantenspuit en spuit de zoutoplossing op de vlek. Ook hierbij geldt weer: niet té nat. Vervolgens dep je de vlek droog en is deze als het goed is verdwenen. Het matras moet uiteraard weer goed drogen.

Gele zweetvlekken uit matas verwijderen

Geen ongelukjes gebeurd? Beddengoed regelmatig schoongemaakt? Maar toch zie je gele vlekken in je matras ontstaan? Dat zijn dan waarschijnlijk zweetvlekken! Zoals we al zeiden verlies je elke nacht zo’n liter zweet. Dit kan vlekken in je matras veroorzaken. Hoe kom je hier vanaf?

Ook hiervoor is baking soda geschikt. Dit haalt niet alleen de vlek, maar ook muffe geurtjes uit je matras. Maak in een emmer een mengsel van een halve liter heet water en 4 eetlepels bakingssoda. Dep met een doek dit mengsel op de vlekken en wacht een kwartier tot twintig minuten. Herhaal dit tot de vlekken eruit zijn en laat het matras daarna goed drogen.

Hoe voorkom je vlekken in je matras?

En als je vlekken er eenmaal uit zijn, wil je ze natuurlijk niet weer terug. Hoe kun je dit het beste voorkomen? In onze blog over het onderhoud van je matras deelden we al een tip: gebruik een molton! Deze kun je gemakkelijk met de rest van je beddengoed uitwassen. Dit hoeft niet elke week, in principe is eens per maand voldoende. Wist je dat er ook moltons voor kussens zijn?

WATERDICHT
Vanaf:  24,95
WATERDICHT
Vanaf:  29,95
WATERDICHT
Vanaf:  19,95
Vanaf:  19,95
Vanaf:  14,95
 19,95
Vanaf:  19,95
Vanaf:  14,95

Naast moltons zijn topmatrassen ook ideaal om vlekken in je matras te voorkomen. Bij Matrasconcurrent vind je een groot assortiment aan topmatrassen, waarvan een groot deel zelfs voorzien is van een wasbare tijk.

Matras vervangen

Is je matras echt niet meer te redden? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe. Bekijk ons ruime assortiment en denk bijvoorbeeld na over een matras met een wasbare tijk! Die kun je gewoon loshalen en in de wasmachine wassen.

-37%
Best getest!
Vanaf:  349,- 229,-
-29%
Best getest!
Vanaf:  339,- 239,-
-37%
Best getest!
Vanaf:  289,- 199,-
-42%
Vanaf:  198,- 119,-
-11%
Vanaf:  199,-
Vanaf:  499,-
Vanaf:  379,-
-40%
Vanaf:  239,- 169,-
Vanaf:  109,-
Vanaf:  169,-
-50%
Vanaf:  250,- 129,-
Vanaf:  529,-
Vanaf:  399,-
-11%
Vanaf:  279,- 249,-
Vanaf:  189,-
Vanaf:  119,-
-45%
Vanaf:  169,- 99,-
Vanaf:  69,-

Wist je dat je matras sowieso het beste na 5 á 6 jaar kunt vervangen? Lees hierover meer in onze blog: ‘Op tijd matras vervangen, waarom?’

De waardering van matrasconcurrent.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.0/10 gebaseerd op 1310 reviews.