Traagschuim matrassen

Traagschuim matrassen staan bekend om het feit dat zij de ligging op een perfecte manier ondersteunen. Deze matrassen zorgen dan ook voor een forse vooruitgang voor mensen die kampen met (onder)rug-, spierklachten en doorliggen (decubitus is onmogelijk vanwege de perfecte doorbloeding die door het matras gegenereerd wordt). Het materiaal zorgt ervoor dat je gewicht evenwichtig, zonder drukpunten, gedragen wordt. Hierdoor kunnen de spieren zich volledig ontspannen. Wij bieden diverse soorten traagschuim matrassen aan met elk hun specifieke eigenschappen. Deze eigenschappen en meer lichten wij verder toe op deze pagina.

-46%
Vanaf:  239,- 152,10
-10%
Vanaf:  169,- 152,10
-10%
Vanaf:  529,- 476,10
-20%
Vanaf:  279,- 224,10

Wat is traagschuim precies?

Traagschuim is schuim dat zacht wordt naarmate het warm wordt. Goede kwaliteit traagschuim heeft een smeltpunt dat net boven de uitwendige lichaamstemperatuur ligt. Dit zorgt ervoor dat het traagschuim zacht wordt op de punten waar de meeste druk (wrijvingswarmte) ontstaat. Traagschuim zorgt ervoor dat het gewicht evenwichtig wordt verdeeld, zonder drukpunten. Dit heeft als resultaat dat de doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld wordt, waardoor er ’s nachts minder gedraaid wordt. Dit alles leidt tot meer comfort en een verbeterde nachtrust.

Perfecte ligeigenschappen

Traagschuim matrassen bieden de perfecte ligeigenschappen, wat resulteert in een zeer comfortabel matras. Het comfort wordt gerealiseerd door de perfecte verdeling van het lichaamsgewicht over het gehele matras. Hierdoor wordt de doorbloeding niet of nauwelijks afgekneld. Onder invloed van de warmte en het lichaamsgewicht wordt het matras zacht en vormt het zich in zijn geheel naar je lichaam. Het voelt dan net alsof je in een perfect passende mal ligt. 

De lichaamsdelen die wat verder in het matras wegzinken krijgen hiervoor alle ruimte, omdat op die punten het traagschuim extra elastisch, en dus zacht wordt onder de invloed van je lichaamswarmte. De bloedcirculatie wordt niet verstoord, waardoor de spieren en huid volledig doorbloed blijven en de spieren tevens soepel blijven.

Waarom de naam traagschuim?

Traagschuim ontleent zijn naam aan het feit dat het traag reageert. Na het uit bed stappen duurt het namelijk even voordat het matras zijn oorspronkelijke vorm weer heeft aangenomen. Traagschuim wordt ook wel visco-elastisch schuim genoemd en wordt al lang met succes in ziekenhuizen, brandwondencentra en verzorgingstehuizen gebruikt. Dit komt voornamelijk door de drukverlagende werking en de goede ventilatie, in combinatie met de lange levensduur.

Voor gevoelige spieren en gewrichten

Traagschuim matrassen zijn over het algemeen voor iedereen geschikt. Wij raden traagschuim matrassen vooral aan voor mensen met gevoelige spieren en gewrichten. De zachte structuur van het matras zorgt namelijk voor een verminderde belasting van de spieren en gewrichten gedurende het slapen. Dit resulteert uiteindelijk in een aanzienlijke afname van spier- en gewrichtsklachten.

De voor- en nadelen

Voordelen

  • Conformiteit: het juiste matras vormt zich volledig naar jouw lichaamsvormen. Deze eigenschap wordt met het woord ‘conformiteit’ aangeduid. Dit matras biedt een maximale drukontlasting, waardoor je zeer comfortabel kunt slapen.
  • Positionering: het traagschuim matras zorgt ervoor dat het hoofd, de schouders, de heupen en de hielen in een lijn liggen gedurende de slaap. Dit zorgt ervoor dat het lichaam zich snel kan herstellen van de dagelijkse stress. Het lichaam kan zich volledig ontspannen, waardoor de bloedcirculatie ongestoord plaats kan vinden.
  • Kuilvorming: het matras zorgt ervoor dat er geen kuilvorming plaatsvindt. Dit zorgt voor een langere levensduur van het matras (10 jaar, wat in tegenstelling tot andere matrassen veel langer is).
  • Ligcomfort: het slaapcomfort van het traagschuim matras is optimaal. Dit komt voornamelijk door de drukverlagende en temperatuurgevoelige eigenschappen van het matras.

Nadelen

  • Gevoeligheid voor temperaturen: het materiaal kan hierdoor in een onverwarmde kamer hard aanvoelen. Het kan wat langer duren voordat het matras zich perfect aan je lichaam heeft aangepast. Ook het draaien en woelen in bed wordt wat moeilijker doordat je wegzakt in het matras wanneer deze eenmaal zacht is.