Matras Keuzehulp

Waar moet je op letten bij het kopen van een matras?­­

Het is handig om aan het begin van jouw zoektocht al vast te stellen wat voor jou belangrijk is. Heb je een beperkt budget, dan vallen de duurste (en vaak beste) opties af. Het is wel handig om te weten dat een matras altijd een goede investering moet zijn. Je wilt later namelijk niet met rugklachten lopen of een slechte nachtrust hebben. Overweeg daarom om een duurzaam matras aan te schaffen. Zo heb je wel een hoge investering, maar kun je jarenlang genieten van een goede nachtrust en uitstekend comfort.

Weegt voor jou het feit dat de gebruikte materialen zo natuurlijk mogelijk zijn zwaar? Transpireer je veel 's nachts? Dan is een goede luchtcirculatie absoluut belangrijk bij de keuze van het matras. En heb je last van je rug of heb je andere lichaamsklachten? Dan is het belangrijk dat het matras goede lichaamsondersteuning biedt.

 

Stap 1.  Bepalen welke afwerklaag aan jouw wensen voldoet.

 

Het is van belang om te weten welke afwerklaag belangrijk voor jou is. Om een beetje inzicht te krijgen in de verschillende soorten matrassen, hebben wij hieronder de verschillende afwerklagen die wij bij Matrasconcurrent aanbieden voor je op een rijtje gezet.

Polyetherschuim

Polyetherschuim kan geproduceerd worden met verschillende hoeveelheden lucht per kubieke meter. Dit kun je aflezen aan het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger de SG-waarde des te duurzamer en veerkrachtiger het is. Bij pocketvering matrassen kan er bewust gekozen zijn voor een lagere SG-waarde zodat het matras zachter aanvoelt.

Goedkoper in aanschaf

Ventileert minder goed

Kans op kuilvorming

Kortere levensduur

Bekijk hier de matrassen

Koudschuim

De juiste benaming van koudschuim is eigenlijk high resilience schuim (HR), ofwel zeer veerkrachtig schuim. HR-schuim heeft een open celstructuur, wat zorgt voor goede ademende en vochtafvoerende eigenschappen. Het materiaal kent een lange levensduur en geeft een hoog comfort.

Stevig ligcomfort

Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie (hygiënisch)

Geen of nauwelijks kuilvorming

Hoog aanpassingsvermogen

Bekijk hier de matrassen

Traagschuim

Traagschuim, ook wel bekend als Visco of Nasa, reageert op temperatuur. Door lichaamswarmte vormt het matras naar jouw slaaphouding en geeft het een gelijkmatige ondersteuning van het lichaam. Na indrukking keert het langzaam weer terug in de oorspronkelijke vorm. Het indrukken van traagschuim gaat minder gemakkelijk dan koudschuim. Dit kan ervoor zorgen dat als jij jezelf omdraait dit iets minder soepel gaat.

Drukverlagend (soepel voor mensen die moeilijk kunnen draaien)

Perfect bij lichamelijke klachten

Minder geschikt voor zwaardere mensen

Voelt warm aan

Niet voor buikslapers geschikt

 

Bekijk hier de matrassen

Latex

Latex, ook wel schuimrubber genoemd, is van oorsprong een natuurproduct. Het geeft een pocketvering matras een flexibele en zeer duurzame afwerking. Latex zorgt voor een goed ligcomfort en verzekert jou van een lange levensduur van het matras. Latexmatrassen zijn geperforeerd zodat de matrassen altijd blijven ademen en ventileren.

Natuurproduct

Lange levensduur

Comfortabel zacht ligcomfort

Geen kuilvorming

Duurder in aanschaf

Bekijk de matrassen

Pocketvering

Een pocketvering matras bestaat uit allemaal individueel verpakte veren in zakjes (pockets). Doordat alle veren individueel van elkaar kunnen reageren en bewegen bieden ze de beste ondersteuning voor het lichaam. Ook kan elke zone veren een andere hardheid hanteren, zodat het specifieke lichaamsdelen meer of minder ondersteunt. Pocketvering matrassen kunnen voorzien zijn van een afdeklaag van bijvoorbeeld polyether, koudschuim, traagschuim of latex. Een pocketveringmatras biedt dus een geleidelijke ondersteuning. In combinatie met een afdeklaag kun je jouw ligcomfort bepalen.

Geleidelijke ondersteuning

Comfortabele zones

Uitstekende ventilatie

Lange levensduur

Hoger in prijs

Bekijk de matrassen

Caravan matrassen

Caravan matrassen zijn matrassen welke speciaal gemaakt zijn voor in een caravan. Vaak zijn deze matrassen standaard gemaakt van polyether. Deze matrassen zijn vaak goedkoop en worden regelmatig gekocht door caravan eigenaren. In een caravan gaat het vooral om slapen. Het is daarom zeker de moeite waard om jezelf goed te oriënteren naar een matras voor in je caravan die voldoet aan alle wensen en eisen. Wij raden daarom ook aan om gebruik te maken van koudschuim matrassen. Deze zijn het best ademend en hebben de beste vochtregulatie, waardoor het matras beter bestemd is tegen nachtelijk transpireren. Hierdoor blijft het matras hygiënischer. Ook hebben koudschuim matrassen de langste levensduur en hoeven ze niet vaak vervangen te worden. Wanneer je liever geen koudschuim matras wilt, kun je ook kiezen voor natuurlatex als alternatief. Natuurlatex is drukverlagend en, net als bij een koudschuim matras, ontzettend hygiënisch.

Bekijk hier de matrassen

 

Stap 2.   Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras?

 

 

Stap 3.   Wat is mijn slaaphouding?

 

RUGSLAPER

Wanneer je een rugslaper bent, is het belangrijk dat de ruggengraat goed ondersteund wordt. Kies daarom voor een wat zachter matras. Een zachter matras zal ervoor zorgen dat de ruggenwervels hun natuurlijke vorm behouden en een goede ondersteuning ontvangen.

Advies: Als je een rugslaper bent is het goed om te kijken naar matrassen welke middelhard tot hard zijn. Een zacht matras zorgt er namelijk voor dat je lage rug in een te holle stand ligt.

BUIKSLAPER

Wanneer je een buikslaper bent heb je meer kans op een pijnlijke onderrug. Doordat er geen ondersteuning is in je rug, zorgt de zwaartekracht ervoor dat je rug naar beneden wordt gedrukt. Maar niet alleen je rug, maar ook je nek krijgt veel te verduren. Doordat de nek gedraaid ligt creëer je nog meer een holle rug.

Advies: Als buikslaper heb je een goed ondersteunend matras nodig, welke niet te zacht is. Het beste kun je, afhankelijk van je lengte en gewicht, kiezen voor een middelhard tot hard matras.

ZIJSLAPER

Wanneer je een zijslaper bent, is het belangrijk dat je matras de juiste stevigheid heeft om ervoor ze zorgen dat je ruggengraat op een rechte lijn ligt. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je heupen en schouders de mogelijkheid hebben om in het matras weg te zakken.

Advies: Als zijslaper kun je het beste kiezen voor een matras die ondersteuning aan de contouren van je lichaam biedt.

 

Stap 4.  Levensduur

 

Doordat elk materiaal anders is opgebouwd, hebben de verschillende materialen ook een andere levensduur. De volgende materialen hebben de volgende levensduur:

Polyether matras

4 - 6 jaar

Traagschuim matras

8 - 10 jaar

Koudschuim matras

12 - 15 jaar

Pocketvering matras

8 - 10 jaar

Latex matras

7 - 9 jaar

Bonellvering matras

6 -8 jaar

Liever persoonlijk advies?

Heb je, na het volgen van deze stappen, toch nog liever persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op, of kom langs in één van onze winkels. Wij helpen je graag bij het vinden van het juiste matras.

Neem vrijblijvend contact met ons op