Een goede nachtrust begint bij een goed matras. Helaas kan de zoektocht naar het voor jou geschikte matras een hele opgave zijn. Vele vragen drijven boven. Er zijn dan ook zoveel verschillende soorten matrassen en deze matrassen hebben zoveel verschillende soorten eigenschappen.
Een matras is een zeer persoonlijke aanschaf. Welk matras voor jou geschikt is, is onder andere afhankelijk van je lichaamsgewicht, je lengte, je voorkeur voor warmte en kou en je slaaphouding. Om je te helpen bij het maken van de juiste beslissing hebben wij een aantal kenmerken van de verschillende matrassoorten voor jou op een rijtje gezet.
Welke matrassoorten zijn er?
Wij van Matrasconcurrent verkopen zes verschillende soorten matrassen. Om een beter beeld te creëren van de verschillende soorten, worden de matrassoorten hieronder kort toegelicht.
1) Polyetherschuim matrassen
Polyetherschuim heeft weinig veerkracht. En is hierdoor het minst comfortabel van alle matrassoorten. Het schuim kan gemaakt worden van weinig of veel lucht. Hoeveel lucht er gebruikt wordt, wordt aangegeven met het soortelijk gewicht. Hoe hoger het soortelijk gewicht hoe harder en duurzamer het matras.
Uitermate geschikt voor:
- Kinderen
- Weinig gebruik (dus bijvoorbeeld voor in caravans, boten, etc.)
- Mensen die het snel koud hebben in bed
- Mensen met een gewicht tot 60 kilo
Minder geschikt voor:
- Mensen die last hebben van nachtelijk zweten
- Zij-slapers
- Mensen met een gewicht boven de 60 kilo
Lees hier meer over polyetherschuim.
2) Koudschuim matrassen
Koudschuim heeft een hoog aanpassingsvermogen waardoor het schuim zich vormt naar de contouren van het lichaam. Hierdoor wordt het lichaam gelijkmatig ondersteund. Verder is koudschuim veerkrachtig. Dankzij de veerkrachtigheid van het schuim ontstaat er geen kuilvorming in de matrassen. Koudschuim matrassen zijn dan ook erg duurzaam en gaan zo’n 12 t/m 15 jaar mee. Koudschuim heeft van nature een open celstructuur. Hierdoor ventileert het matras erg goed. Tevens heeft koudschuim een uitstekende vochtregulatie. Waardoor het schuim hygiënisch is.
Uitermate geschikt voor:
- Mensen die last hebben van nachtelijk zweten of die het snel warm hebben in bed
- Mensen met een gewicht hoger dan 100 kilo
- Mensen die last hebben van allergieën
- Rug-, buik en zijslapers
Lees hier meer over koudschuim.
3) Traagschuim matrassen
Traagschuim biedt nauwkeurige ondersteuning en is drukverlagend. Het lichaamsgewicht wordt perfect verdeeld over de totale oppervlakte. De traagschuim matrassen liggen zacht en kunnen warm aanvoelen. Het schuim reageert namelijk op lichaamstemperatuur. Hierdoor wordt het matras zacht en kan het zich perfect vormen naar het lichaam. Door de zachte structuur van traagschuim zullen de spier- en gewrichtsklachten afnemen.
Uitermate geschikt voor:
- Mensen met gevoelige spieren en gewrichten
- Mensen die het snel koud hebben in bed
- Rug-, buik en zijslapers
Minder geschikt voor:
- Mensen met een gewicht boven de 100 kilo
- Mensen die het snel warm hebben in bed
- Mensen die veel draaien in hun slaap
- Mensen die ’s nachts veel transpireren
Lees hier meer over traagschuim.
4) Natuurlatex
De kern van natuurlatex is rubber. Rubber is rekbaar en veerkrachtig en biedt daarom optimale ondersteuning. Tevens is een natuurlatex matras erg hygiënisch omdat de bacteriën geen houvast kunnen vinden in het matras. Daartegenover neemt natuurlatex slecht vocht op, waardoor het schuim relatief warm is, en ventileert het niet goed.
Uitermate geschikt voor:
- Mensen die last hebben van allergieën
- Mensen die last hebben van spier- en gewrichtsklachten
- Mensen die het snel koud hebben in bed
- Mensen met een gewicht boven de 100 kilo
- Rug-, buik en zijslapers
Minder geschikt voor:
- Mensen die ’s nachts veel transpireren of het snel warm hebben in bed
Lees hier meer over natuurlatex
5) Bonellvering
Bonellvering bestaat uit slagveren. Deze veren zijn onderling met staaldraad verwegen en zorgen voor een wiegend gevoel. Matrassen met bonellvering zijn erg stevig en elastisch waardoor het de optimale ondersteuning biedt. Tevens heeft bonellvering een optimale ventilatie en vochtregulatie omdat er veel lucht tussen de veren kan.
Uitermate geschikt voor:
- Iedereen
Minder geschikt voor:
- Mensen boven de 100 kilo
Lees hier meer over bonellvering.
6) Pocketvering
Een pocketveer matras is zeer comfortabel. De kern van de pockets waar de veren in zitten zijn katoen of non woven materialen gemaakt en worden onderverdeel in comfortzones. De pockets worden afgedekt met schuim. Welk schuim er wordt gebruikt verschilt (polyether-, koud-, traag- en latex schuim. Het schuim bepaald voor een groot deel het comfort van het matras en zorgt ervoor dat het lichaamsgewicht gelijkmatig over het matras verdeeld wordt.
Uitermate geschikt voor:
- Iedereen
Lees hier meer over pocketvering.
Welk matras past bij mij: Comfortverhoging
Naast het materiaal van het matras zijn er nog een aantal aspecten die de comfort van het matras kunnen verhogen. De punten waar je, bij de aanschaf, op moet letten zijn als volgt:
- Hoe dikker het matras hoe comfortabeler
- Hoe hoger het SG- of HR-waarde hoe comfortabeler het matras
- Hoe meer veren per m2 hoe comfortabeler het matras
- Hoe meer comfortzones hoe comfortabeler het matras