Wat is de beste slaaphouding?

Welke slaaphouding is het beste voor je lichaam? De voor- en nadelen op een rijtje.

Iedereen heeft een eigen voorkeur voor een slaaphouding. Lig jij graag op je rug als een zeester met je armen en benen wijd gespreid? Of lig je het liefst zo klein mogelijk in elkaar gekropen in de foetushouding? Zolang jij in deze houding een goede nachtrust krijgt is het allemaal goed. Tenminste, als je verder geen rug- of nekklachten ervaart.

Heb je wél last van ‘onverklaarbare pijntjes’, dan kun je wellicht een oplossing vinden in het kiezen van een andere slaaphouding. De drie meest voorkomende houdingen tijdens het slapen zijn de zij-, buik- en rugligging. In dit blog bespreken we welke van de drie de meest gezonde houding is en zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

Slapen op je buik

We beginnen met de slaaphouding die het minst goed is voor je lichaam en gezondheid: op je buik slapen. Omdat deze houding zo slecht is voor je lichaam, kunnen we alleen maar nadelen benoemen.

Allereerst is dit de meest onnatuurlijke houding voor je rug en leidt het tot een kromming van je wervelkolom. Ook komt er veel spanning op je spieren en ruggenwervels te staan, met mogelijke rug- en nekklachten als gevolg.

Daarnaast is in deze houding de druk op je bloedsomloop groter. Deze druk zorgt ervoor dat doorbloeding sneller wordt afgesloten waardoor je die vervelende ‘slapende armen en benen’ krijgt. Dit kun je zien als een signaal van je hersenen die je vertellen dat je van houding moet veranderen.

Matrasvoorkeur:

Een hard matras zorgt dat je buik minder ver wegzakt, hierdoor ervaar je minder spanning op je onderrug. Maar we raden voor buikslapers vooral een druk verlagend matras aan. En probeer stap voor stap het buikslapen af te leren.

BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
WEB-only
Vanaf: 229,-189,27
BTW-VRIJ!
Vanaf: 659,-544,66
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 239,-197,53
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 109,-90,09
BTW-VRIJ!
Vanaf: 149,-123,15
BTW-VRIJ!
Vanaf: 189,-156,21
BTW-VRIJ!
Voor prijsbewuste kwaliteit
Vanaf: 99,-81,82

Kussenvoorkeur:

Kussenvoorkeur: Bij voorkeur geen kussen. Wil je toch slapen met een kussen? Kies dan voor een zo plat mogelijke kussen om je nek zo min mogelijk te belasten.
Bekijk hoofdkussens

Slapen op je zij

Voordelen: Slaap jij op je zij? Dan behoor je tot de meerderheid. Deze slaaphouding is ook al een stuk beter voor je lichaam dan slapen op je buik. Vooral als je ervoor zorgt dat je wervelkolom in een rechte lijn blijft. Dit vermindert de kans op pijn in je onderrug. En als je ruggengraat recht ligt, zorg je er meteen voor dat je rug en nek ook in een goede houding liggen.

Ben jij een snurker? Goed nieuws! Slapen op je zij is dan de beste slaaphouding: het vermindert jouw gesnurk namelijk aanzienlijk. Ook voor zwangere vrouwen is deze houding het meest aan te raden. Op je zij liggen zorgt voor een zo goed mogelijke doorbloeding.

Wél zit er nog een verschil in op welke kant je slaapt. Slapen op je linkerzij zorgt namelijk voor een betere bloedcirculatie richting de foetus. En heb je last van brandend maagzuur? Dan kan slapen op je rechterzij juist zorgen voor meer brandend maagzuur.

Nadelen: Doordat je schouders in deze houding veel gewicht dragen, kunnen klachten ontstaan in je nek en schouders. Ook kunnen er sneller rimpels in je gezicht ontstaan, omdat in deze houding je gezicht in je kussen wordt ‘gedrukt’.

Wanneer je op je zij slaapt is het nóg belangrijker om het juiste matras en de juiste kussens te kiezen. Met een passend matras en kussen krijgt jouw lichaam op de juiste plekken extra ondersteuning. Zodat jouw wervelkolom zijn essentiële, rechte houding kan behouden.

Matrasvoorkeur:

Het is belangrijk dat je kiest voor een matras dat je schouder en heup goed opvangt.

Kussenvoorkeur:

Kussenvoorkeur: Bij voorkeur geen kussen. Wil je toch slapen met een kussen? Kies dan voor een zo plat mogelijke kussen om je nek zo min mogelijk te belasten.
Bekijk hoofdkussens

Slapen op je rug

Voordelen: Dit is de beste slaaphouding. Wanneer je op je rug slaapt, krijgt je gehele lichaam goede ondersteuning. Ook is je gewicht geheel verspreid over het matras.

Wil jij er op je zeventigste nog uitzien als iemand van 50? Slaap dan op je rug! Want in tegenstelling tot slapen op je zij verminder je de kans op rimpels aanzienlijk wanneer je op je rug slaapt. In deze houding kan je huid namelijk de hele nacht vrij ademen.

Nadelen: De kans op snurken is een stuk groter wanneer je op je rug slaapt. Dit komt doordat je tong zich gaat ontspannen en wat naar achteren zakt. Hierdoor blokkeert je tong deels je luchtwegen wat ervoor zorgt dat je een stuk luidruchtiger slaapt. Ook wanneer je verkouden bent is slapen op je rug niet ideaal, ademen door je neus gaat namelijk een stuk moeilijker. En op lange termijn bestaat de kans op lage rugpijn. Deze kans kun je verminderen door een klein, zacht kussentje onder je knieën te plaatsen.

Matrasvoorkeur:

Bij het slapen op je rug is belangrijk om te kiezen voor een matras dat goede ondersteuning biedt aan je onderrug. Dit kun je controleren door je hand tussen je onderrug en het matras te steken. Lukt dit zonder problemen? Dan is het matras niet goed geschikt.

En let op je schouders: zorg ervoor dat je schouders niet te veel naar voren staan bij het liggen. Dit bemoeilijkt de ademhaling.

Kussenvoorkeur:

Kies voor een kussen dat stabiliteit biedt aan je hoofd, waardoor kantelen met je hoofd wordt beperkt. Dit bevordert je ademhaling en voorkomt dat je met je kin naar je borst gaat.

Uiteindelijk heeft iedereen een eigen favoriete slaaphouding. Heb je ongeacht je houding toch klachten? Overweeg dan een andere slaaphouding of kies voor het juiste matras met bijpassend kussen zodat jij voortaan pijnloos wakker wordt.

Bekijk hoofdkussens

Heb jij meer slaapadvies nodig?

Heb je na het lezen van dit blog nog meer advies nodig? Ben je nieuwsgierig of je nog wel op het juiste matras slaapt? Of wil je bijvoorbeeld weten of je wervelkolom in jouw slaaphouding wel recht ligt? Onze slaapadviseurs helpen je graag verder!

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.