Wanneer moet je je matras vervangen?

Je matras. Je denkt er misschien niet meteen aan, maar je matras is één van de meest gebruikte voorwerpen in huis. Per dag lig je er gemiddeld zo’n 8 uur op. Op zondag misschien zelfs iets langer. Maar hoe lang gaat je matras nou mee?

Wij raden aan je matras na acht tot tien jaar te vervangen. Uiteraard verschilt dit per type matras. Als je je matras al langer hebt, wordt het steeds lastiger in te schatten hoe goed de kwaliteit van het matras nog is. Vooral als je er al langer dan vijf jaar op hebt geslapen. En gek genoeg kom je er vaak pas na het aanschaffen van een nieuw matras achter dat je al die tijd slecht sliep op je oude matras. Door dagelijks gebruik en door de jaren heen nemen de belangrijke, ondersteunende eigenschappen van je matras steeds verder af. En wordt je matras steeds minder hygiënisch.

Na zo’n acht jaar heeft je matras:

  • Meer dan 1000 liter zweet opgenomen
  • Nog maar 40% van zijn oorspronkelijke veerkracht over
  • Miljoenen dode huidcellen en huisstofmijten opgenomen

Uiteindelijk ben jij zelf de belangrijkste graadmeter. Het is daarbij wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Dat lichten we toe in dit blog. Na het lezen ben jij in staat om te bepalen wanneer jij je matras moet vervangen.

BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 449,-371,10
BTW-VRIJ!
Vanaf: 449,-371,10
BTW-VRIJ!
WEB-only
Vanaf: 229,-189,27
BTW-VRIJ!
Voor rug en nekklachten
WEB-only
Vanaf: 259,-214,06
BTW-VRIJ!
Vanaf: 659,-544,66
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Voor goede ventilatie
WEB-only
Vanaf: 229,-189,27
BTW-VRIJ!
Vanaf: 239,-197,53
BTW-VRIJ!
Vanaf: 499,-412,42
BTW-VRIJ!
Vanaf: 399,-329,77
BTW-VRIJ!
Vanaf: 399,-329,77
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 169,-139,68
BTW-VRIJ!
Vanaf: 109,-90,09

Kenmerken die bepalen dat jij je matras moet vervangen

Hoe is jouw matras eraan toe? Hieronder een aantal kenmerken waar je op moet letten.

1. Het matras voldoet niet meer

Bij dit punt maken we een onderscheid tussen kwaliteit en voorkeur. Vaak kun je, na flink wat jaren gebruik te hebben gemaakt van je matras, duidelijk zien dat deze bijna aan het einde van zijn levensduur is. Dit heeft te maken met de kwaliteit van het matras. Constateer je hevige kuilvorming en veel slijtage? Tijd om je matras te vervangen.

Jouw voorkeur kan door de jaren heen ook veranderen. Misschien wil jij wel een breder of smaller matras. Of juist een dunner of dikker. Of misschien een harder of zachter matras. Hoe dan ook, je huidige matras voldoet niet meer. Wij verbeteren onze matrassen voortdurend en daarom kun jij sneller aan een volgende stap toe zijn.

2. Lichamelijke klachten

Als je in de ochtend fysieke pijn in je rug of nek ervaart, is dat een duidelijk signaal van je lichaam dat je matras niet meer voldoet. Ook wanneer je meer dan normaal draait in je slaap of vaker wakker ligt kunnen dat tekenen zijn dat je matras aan vervanging toe is.

3. Onderhoud

Onderhoud je je matras goed? Dan gaat deze een stuk langer mee. Door het vele vochtverlies neemt je matras veel vocht op. Als je je matras niet goed ventileert, trekt het vocht dieper in je matras. Dit verkort de levensduur aanzienlijk. Als je daarnaast je matras niet regelmatig reinigt, trekken er ook nog eens vuil, dode huidcellen en huisstofmijt in je matras. Dit zal al snel leiden tot een onhygiënisch matras. Ziet jouw matras er onhygiënisch uit? Dit kun je herkennen aan gele transpiratievlekken en een hoop vuil. Dan ben je toe aan een nieuw matras.

BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 529,-437,22

Voordelen van het vervangen van je matras

Na al die jaren die jij en je oude matras hebben doorgebracht zal het afscheid je misschien zwaar vallen. Maar met alle voordelen dat een nieuw matras je biedt, zal je je nieuwe matras al snel omarmen.

Op een nieuw matras slaap je beter

Een nieuw matras biedt je lichaam de meest comfortabel mogelijke ondersteuning. Het is nog volledig in topconditie en daardoor super goed in staat om te doen waarvoor het bedoeld is: jou te ontlasten. Je slaapt daardoor sneller, dieper en wordt uitgerust wakker.

Een nieuw matras is hygiënischer en gezonder

Na vijf tot tien jaar is je matras minder goed in staat vocht op te nemen. Hierdoor kan schimmelvorming ontstaan. Daar blijft het vaak niet bij. Ook dode huidcellen en stof voelen zich goed thuis in jouw matras. Dit samen is als een warm welkom voor miljoenen huisstofmijten. Op een nieuw matras slaap je niet alleen beter, maar blijf je ook vrij van gezondheidsklachten en astmatische reacties die door huisstofmijten worden veroorzaakt.

Minder lichamelijke klachten

Je oude matras verliest na al die jaren meer dan de helft van zijn elasticiteit. Hierdoor is je matras steeds minder goed in staat om terug te keren in de originele vorm. Dit zorgt ervoor dat jouw lichaam niet meer de ondersteuning krijgt die het verdient. En je spieren en gewrichten zullen minder goed herstellen tijdens je nachtrust. Op een nieuw matras slaap je weer als vanouds! En word je zo fris als een hoentje weer wakker.

Je matras vervangen?

Is je matras toe aan vervanging? Laat je dan adviseren door onze slaapexperts.

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.