Wat is het verschil tussen een boxspring en een normaal bed?

boxspring en bed

Je wilt graag een bed kopen en staat nu op het punt om een keuze te maken tussen een boxspring en een normaal bed. Wat is dan voor jou de beste keuze? Een goede nachtrust is belangrijk, dus je wilt wel lekker weg kunnen dromen. Daarom is het van belang een goed bed te hebben. Welke verschillen zijn er tussen boxsprings en normale bedden, en wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Hoe sluiten beide opties aan op jouw voorkeuren? Om je te helpen de juiste keuze te maken, helpen we je graag aan meer informatie over beide mogelijkheden. Waar lig jij binnenkort in te dromen: een boxspring of toch een normaal bed?

Boxsprings

Vroeger vond je boxsprings voornamelijk in dure huizen en hotels. Maar die tijd is allang voorbij: tegenwoordig zien we ze echter steeds vaker in de slaapkamer thuis terug. Dit komt voornamelijk vanwege de dalende prijs van boxsprings. Door de komst van betaalbare opties worden ze voor steeds meer mensen toegankelijk. Iedereen kan tegenwoordig op een boxspring slapen!

Samenstelling boxsprings

Het onderste gedeelte van de boxspring bestaat uit een bedbodem met vering. Vaak wordt er hier gebruik gemaakt van Bonell vering of een stevige pocketvering: dit zorgt voor een solide basis, die toch meeveert voor extra comfort. Bovenop dit onderstel worden vervolgens een of twee matrassen gelegd: een verend matras met daarbovenop eventueel een topmatras. Deze verschillende lagen zorgen voor een luxe uitstraling en een hoog comfort.

Voordelen boxsprings

Een groot voordeel van boxsprings is het feit dat het lichaamsgewicht gelijkmatig verdeeld wordt. Dit komt door de vering, en zorgt voor een hoog ligcomfort. Een boxspring is bovendien erg duurzaam en oogt ook nog eens zeer luxe. De gestoffeerde afwerking zorgt ervoor dat je comfortabel op de rand zit, en dat je je nooit stoot aan een harde rand.

De hoge instaphoogte zorgt ervoor dat je makkelijk in en uit bed kunt stappen, en dat het opmaken van je bed best gemakkelijk gaat. Boxsprings ventileren daarnaast goed en hebben een uitstekende vochtregulatie. Alles is bij een boxspring inbegrepen, dus voor je het weet droom je lekker weg.

 1. Gelijkmatige verdeling lichaamsgewicht
 2. Hoog ligcomfort
 3. Zachte rand van je bed
 4. Makkelijke instaphoogte
 1. Duurzaam en oogt luxe
 2. Uitstekende vochtregulatie en ventilatie
 3. Complete slaapoplossing: alles zit inbegrepen

Nadelen boxsprings

Uiteraard zijn er ook enkele nadelen te noemen aan boxsprings. Het zijn kleine nadelen, maar we moeten ze toch noemen om je een compleet beeld te geven en een juiste vergelijking te kunnen maken tussen een bed en een boxspring. Zo is een boxspring nooit de allergoedkoopste slaapoplossing; een simpel bedframe zal in de meeste gevallen vriendelijker zijn voor de portemonnee. Ook is de bekleding van een boxspring moeilijker schoon te houden, wat een probleem kan vormen voor mensen die sterk reageren op huisstofmijt.

Daarnaast zorgt de combinatie van een verende bodem, matras en topmatras voor een behoorlijke instaphoogte van het bed: dat kan een voordeel voor je zijn, maar het kan ook nadelig werken met betrekking tot opbergruimte onder het bed.

Normaal bed

Ondanks dat de boxspring aan populariteit wint, zijn er nog altijd mensen die liever kiezen voor normale bedden. Dat kan natuurlijk ook! Met het klassieke ontwerp kun je de bedombouw eenvoudig aan laten sluiten op de rest van je slaapkamermeubels, en voor sommige mensen voelt een solide ombouw toch wat robuuster dan de stoffen afwerking van een boxspring. Iedereen zo zijn voorkeuren!

Samenstelling normaal bed

Een normaal bed bestaat uit een ledikant (ook wel: bedframe) met een houten, kunststof of stalen frame met een lattenbodem. De lattenbodem dient als ondersteuning van het matras en zorgt er, in samenspel met het frame, voor dat deze goed op zijn plek blijft liggen.

Voordelen normaal bed

Een groot voordeel van een normaal bed is dat het een relatief goedkope oplossing is om lekker te slapen. Door het stevige frame blijft het matras goed op zijn plek liggen en zal het dus niet schuiven. Voor een goede nachtrust is dit enorm prettig. Vanwege de houten, kunststof en stalen frames van normale bedden zijn deze ook nog eens eenvoudig schoon te maken. Met een normaal bed heb je bovendien minder snel last van stof en huisstofmijt: dit komt omdat de lattenbodem veel lucht doorlaat en het matras goed kan ventileren.

 1. Relatief goedkoop
 2. Stevig frame
 3. Matras blijft goed op zijn plek
 4. Eenvoudig schoon te maken
 5. Minder snel last van stof en huisstofmijt

Nadelen normaal bed

Natuurlijk zijn er voor een normaal bed ook wel een aantal nadelen te noemen. Zoals die er bij elke slaapoplossing wel zijn! Bij een bedframe moet je er bijvoorbeeld rekening mee houden dat de bedombouw altijd grotere dimensies heeft dan de matrasmaat. Het bed neemt dus iets meer ruimte in in de slaapkamer.

Heb je een kleinere slaapkamer, dan wordt het risico op knieën en schenen stoten ook groter door de harde ombouw van het bed. Opletten geblazen dus, als je wat kleiner behuisd bent! Tot slot is het risico op kraken of piepen bij een bed op den duur ook groter, doordat het bedframe van harde materialen gemaakt is, die op elkaar kunnen gaan werken.

Vanaf: 479,-
Vanaf: 599,-349,-
Vanaf: 479,-
Vanaf: 479,-

Boxspring versus een normaal bed

De overeenkomsten tussen een boxspring en een bed

Laten we beginnen met de overeenkomsten die we zien tussen boxsprings en bedden. Het zijn natuurlijk allebei slaapoplossingen die een comfortabele nachtrust mogelijk maken, en je de mogelijkheid geven om zelf een matras op maat te selecteren. Beide opties geven je de keuzevrijheid om je bed aan te laten sluiten op de rest van je slaapkamer; of dat nu met een stoffen finish is of met andere materialen. Beide bedden kunnen een mooie aanvulling zijn op je interieur!

 1. Uitstekende oplossingen voor een fijne nachtrust
 2. Zelf een matras op maat kiezen
 3. Aansluitend op jouw interieur

Wordt het een boxspring of een normaal bed?

Bij het kopen van een bed komt dus nogal wat kijken en zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee kunt houden bij je keuze. Hopelijk is jouw keuze na het lezen van deze blog iets makkelijker geworden. Wat gaat het worden: een boxspring of toch een bedframe met lattenbodem en matras?

Advies van onze slaapspecialisten

Heb je alsnog vragen over het verschil tussen een boxspring en normaal bed of zou je graag wat meer informatie willen ontvangen? Wil je dat je met je meedenken over wat voor jou de beste keuze is? Neem vrijblijvend contact met ons op. Onze slaapspecialisten helpen je graag alle keuzes te overwegen en tot een passende oplossing voor jouw wensen te komen!

Neem contact met ons op
De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.