Tips voor onderhoud van je matras

slaapkamer met bed

Hoe lang gaat een matras gemiddeld mee en wat kun je doen om de levensduur te verlengen?

Het goed onderhouden van je matras is enorm belangrijk. Want door je matras goed te onderhouden, kun je de levensduur aanzienlijk verlengen, waardoor jij er langer van kunt genieten. Toch vergeten we het onderhoud in het dagelijkse leven vaak. Daarom geven wij je in deze blog 5 handige tips die jou helpen om jouw matras goed te onderhouden. Het gaat daarbij vooral om het voorkomen van kuilvorming, het schoonhouden van je matras en het verlengen van de levensduur.

Tip 1. Keer het matras regelmatig.

We horen je al denken: “Moet ik echt regelmatig mijn matras omdraaien?” Hier kunnen we eigenlijk heel duidelijk op antwoorden: Ja, dat moet. Door je matras regelmatig te draaien (het liefst minstens 1 keer per maand) voorkom je namelijk kuilvorming. Let er bij het draaien wel op dat je je matras op twee manieren omkeert, namelijk van voeteneind naar hoofdeind en van onder naar boven. Het hoofddeel van je matras komt dan bij je voeten onderop te liggen.

Let op! Er zijn matrassen die niet aan beide zijden te beslapen zijn. In dat geval is het alleen mogelijk om het matras van het hoofdeind naar voeteneind te keren.

Tip 2. Zorg voor frisse lucht!

Niets is zo lekker als af en toe een frisse neus te halen; even wat frisse lucht naar binnen en weer door! Dit geldt ook voor je matras. Dus geef je matras ook wat frisse lucht!

Elke nacht verlies je tot wel een kwart liter vocht dat in je matras en in je beddengoed gaat zitten. Door je matras goed te luchten, zorg je ervoor dat dit vocht ook weer weg kan. Het luchten kun je doen door je beddengoed opengeslagen aan je voeteneinde te laten liggen. Hierdoor kan er voldoende lucht langs het matras en zal deze weer drogen. Het beste kun je je beddengoed zo laten liggen tot je weer gaat slapen.

Zorg ook voor een goede ventilatie in huis. Vooral nieuwere huizen hebben door de goede isolatie vaak een wat slechtere ventilatie. Zet daarom ‘s ochtends even je raam open, zodat de muffe lucht in je slaapkamer kan worden vervangen met frisse.

Tip 3. Was wat je wassen kan

Ook hier kunnen we weer even mooi een vergelijking met jezelf trekken. Jij trekt toch ook elke dag of iedere paar dagen schone kleren aan? Dat heeft je matras ook het liefst!

Je hoeft echt niet iedere dag je bed compleet te verschonen en opnieuw op te maken, maar probeer wel je beddengoed (dekbedovertrekken/kussenslopen/hoeslakens etc.) wekelijks te verschonen.

Bij sommige matrassen is de tijk (ook wel de matrashoes genoemd) afritsbaar en wasbaar. Als dat zo is, probeer deze dan ook iedere maand te wassen (op het label staat wel hoe deze gewassen moet worden).

Tip 4. Geef huisstofmijt geen kans!

Deze tip klinkt misschien een beetje raar, maar: stofzuig je slaapkamer regelmatig (minstens 1 keer per week). En als je dan toch aan het stofzuigen bent, neem dan gelijk even je bed mee. Het stofzuigen van je bed voorkomt dat de huisstofmijt zich kan ophopen, want zelfs als je ze niet kunt zien, zitten ze er wel. Je ziet het kleine beestje niet met eigen ogen, maar je kunt er wel flink last van hebben en zelfs allergisch voor zijn, dus probeer ophoping te voorkomen.

Tip 5. Maak gebruik van een molton

De laatste tip: gebruik een molton. Een molton zorgt ervoor dat het transpiratievocht direct wordt opgenomen, waardoor het matras nagenoeg droog blijft. Een molton beschermt jouw matras dus tegen vuil en vocht en is gemakkelijk te wassen (probeer dit dan ook minstens 1 keer per maand te doen).

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.