Tips voor het kopen van een dekbed

dekbed
Een goede nachtrust is goud waard! Er is niets fijner dan lekker wegduiken onder een warme deken met schoon beddengoed. Toch is het kopen van een dekbed lastiger dan je denkt. Er zijn namelijk veel factoren waar je rekening mee dient te houden; denk aan de afmeting, de vulling en de verschillende warmteklassen. Kies je een dun dekbed met dons of ga je toch liever voor een wat dikker dekbed met veren? De mogelijkheden zijn tegenwoordig eindeloos. In deze blog geven wij je tips die je helpen bij het kopen van een dekbed. Lees de blog en schaf het beddengoed aan dat jou een goede nachtrust bezorgt.

Kies de juiste afmetingen

De afmetingen van een dekbed en het dekbedovertrek zijn groter dan die van het matras. Dit komt doordat het dekbed en het dekbedovertrek een stuk over je bed vallen. Een hoeslaken daarentegen heeft wel dezelfde afmetingen als de matrasmaat. Om de juiste maat dekbed en dekbedovertrek te kiezen dien je rekening te houden met enkele factoren. Zo is de breedte afhankelijk van de matrasmaat en de lengte van je dekbed voornamelijk afhankelijk van je lichaamslengte. Om je enige richtlijnen te geven bij het kiezen van de juiste maat, hebben wij hieronder een tabel voor je opgesteld.

Bed type

Matrasmaat

Dekbedmaat

1-persoons

90×200/210 cm

140×200/220 cm

 

2-persoons

120×200/210 cm

140×200/210 cm

160×200/210 cm

200×200/220 cm

200×200/220 cm

240×200/220 cm

 

Lits-jumeaux

180×200/210 cm

240×200/220 cm

 

King size

200×200/210 cm

260×200/220 cm

 

Welke vulling past bij mij?

Wanneer je een dekbed gaat kopen heb je de keuze uit verschillende soorten vulling. Zo kun je dekbedden verkrijgen met een synthetische, wollen of een donzen vulling. Elke vulling heeft zijn eigen voor- en nadelen. Je dient voor jezelf de keuze te maken welke eigenschappen jij belangrijk vindt en welke jou de meest optimale nachtrust geven. Hieronder vind je per soort vulling de voor- en nadelen.

Donzen dekbed

De donzen dekbedden zijn over het algemeen de wat duurdere dekbedden. De winning van dons is omstreden. Dit geldt eveneens voor de vele dekbedden die als ‘donzen dekbed’ verkocht worden. Bekijk het etiket altijd zorgvuldig. Hierop vind je aanwijzingen over wat er precies in zit.

Voordelen:

 • Dons houdt de warmte uitstekend vast
 • Licht van gewicht en laat goed (transpiratie-)vocht door
 • Gaat zeer lang mee, mits goed onderhouden

Nadelen:

 • Zijn vrij duur
 • Dons kan allergische reacties opwekken
 • Dierlijk product waarvan de winning vaak omstreden is

Synthetische (polyester) bedden

Synthetische dekbedden worden over het algemeen gemaakt van polyester. De synthetische bedden zijn de perfecte oplossing voor mensen die last hebben van een huisstofmijt allergie. Deze dekbeddensoort is onderhoudsvriendelijk en mag heet gewassen worden. Het heet wassen van het dekbed dood de huisstofmijt.

Voordelen:

 • Goedkoopste dekbeddensoort
 • Kunnen op 60 graden gewassen worden
 • Dekbed is licht van gewicht

Nadelen:

 • Isoleert niet altijd goed
 • Laat (transpiratie-)vocht minder goed door, waardoor het zweterig aan kan voelen. Wanneer de tijk is gemaakt van synthetisch materiaal i.p.v. katoen, dan laat het vocht nog minder goed door.

Wol

Wol heeft van zichzelf de eigenschap dat het vochtregulerend werkt. Wol werkt van nature warmte-isolerend door de natuurlijke luchtlaag. Tegenwoordig verliezen de wollen dekbedden echter steeds meer in populariteit. Dit komt door de vele voordelen van de donzen dekbedden. Deze zijn lichter van gewicht en hebben een betere vochtregulatie dan de wollen dekbedden. Wij zouden je daarom ook altijd adviseren om voor een donzen dekbed te kiezen i.p.v. een wollen dekbed.

Verschillende warmteklassen

Naast dat je moet kiezen voor bepaalde afmetingen en een vulling, dien je ook een keuze te maken uit een van de vier warmteklassen. De warmteklassen geven aan hoe warm het deken is, waarbij warmteklasse 1 de warmste is en 4 de koelste. Hoe lager de warmteklasse, des te dikker en zwaarder het dekbed is, afhankelijk van het type vulling. Wij raden je aan om dus vooral te kijken naar de warmteklassen en niet om op basis van dikte en gewicht te bepalen hoe warm je dekbed is.

Wanneer je een 4-seizoenendekbed koopt, dan koop je twee dekbedden tegelijk. Deze dekbedden hebben warmteklasse 4 en 3. Leg/knoop je beide dekbedden op elkaar, dan heeft het warmteklasse 1. Je kunt dus alsware uit drie warmteklassen kiezen:1, 3 en 4. Er bestaan ook all-year-dekbedden. Deze dekbedden hebben veelal warmteklasse 2 of 3.

Dekbed kopen

Zoals uit deze blog is gebleken komt er nogal wat kijken bij het kopen van een dekbed. Vele factoren waar je rekening mee moet houden en het grote aanbod maakt het aanschaffen niet gemakkelijk. Toch hopen wij je met deze blog een eindje op weg geholpen te hebben. Mocht je nog vragen hebben over het kopen van een dekbed of zou je graag wat meer informatie van ons willen ontvangen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze deskundigen voorzien je graag van de gewenste informatie.

Contact opnemen
De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.