Problemen met slapen? Wij hebben enkele slaaptips!

Problemen met slapen? Wij geven je 7 slaaptips!

Problemen met slapen overkomt de meesten onder ons wel eens. Maar bij sommigen wordt een slechte nachtrust een gewoonte en dan kan je symptomen gaan ontwikkelen, zowel op fysiek als mentaal vlak. Slaapproblemen kunnen op lange termijn zelfs leiden tot depressie. Het belang van een goede nachtrust mag dan ook niet onderschat worden. Het verbeteren van je nachtrust is vaak op te lossen door een paar kleine aanpassingen. Zet bijvoorbeeld al je schermpjes (telefoon, laptop, tablet) twee uur voordat je gaat slapen uit, of eet een paar walnoten voor het slapen gaan.

Hier volgt een lijst met 8 slaaptips!

Slaaptip 1: Stop met roken

Roken is niet alleen slecht voor je longen het is ook slecht voor je slaap. Rokers slapen minder lang en zijn minder uitgerust dan niet-rokers blijkt uit onderzoek. Bovendien is de kans op slaapafhankelijke ademhalingsstoornissen groter bij rokers. Kortom roken is niet goed voor je nachtrust en kan verschillende slaapstoornissen verergeren.

Slaaptip 2: Verban mobiele telefoons en tablets

Een tablet of smartphone in bed kan je slaap behoorlijk verstoren. Onderzoek heeft aangetoond dat het gebruik van dergelijke apparaten in bed de productie van het hormoon melatonine met 22% kan verlagen. Melatonine is een hormoon dat een rol speelt bij onze biologische klok. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden en dat onze lichaamstemperatuur daalt voordat we naar bed gaan.

Slaaptip 3: Verban het licht

Een klein beetje licht in de slaapkamer is al storend voor je slaapcyclus. Straatlantaarns, een nachtlichtje, zelfs het ledlampje van je wekker: elk lichtschijnsel, hoe klein ook, heeft niet alleen een nadelig effect op de kwaliteit van de slaap, maar remt ook nog het nachtelijk herstelproces van lichaamscellen. Verduister je kamer dus zo goed mogelijk.

Slaaptip 4: Vermijd alcohol

“Maar ik val altijd zo in slaap als ik alchol op heb”, Alcohol laat je misschien sneller slapen aan het begin van de nacht maar uit onderzoek blijkt dat meer dan 1 glas alcohol al een negatief effect heeft op de kwaliteit van je slaap. Vermijd daarom alcohol als je slecht slaapt.

Slaaptip 5: Eet meer walnoten

De olie uit walnoten wordt van oudsher gebruikt tegen diarree, om aambeien te behandelen en om de darmen te kalmeren. Walnoten zijn tevens een natuurlijke bron van melatonine, een stof in het lichaam die helpt bij het reguleren van je interne klok. 1 gram walnoten bevat tussen de 2,5 en 4,5 ng melatonine. De gemiddelde volwassen dosis van melatonine om te helpen met slapeloosheid is tussen 1 en 5 gram per dag. Verder bevatten walnoten omega 3-vetzuren. Omega-3-vetzuren zijn nodig voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de hersenen.

Slaaptip 6: Geen TV in de slaapkamer

Oke, ik zal eerlijk zijn, dit doe ik zelf dus wel. Ik vind het zelf altijd heerlijk, voor het slapen gaan nog even een aflevering van mijn favoriete serie kijken, maar studies hebben aangetoond dat het hebben van een televisie in je slaapkamer je slaap negatief beïnvloedt. Je gaat daardoor later en onrustiger slapen. Bovendien activeert het felle licht je hersenen en remt de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaperig maakt. Het is zelfs zo dat kinderen met een TV op hun kamer slechter scoren op school en vaker slaapproblemen hebben.

Slaaptip 7: Inademen door je linker neusgat

Je neus is direct gekoppeld aan je hersenen en het zenuwstelsel. De Indiase yogi’s zijn van mening dat veel ziekten kunnen worden gekoppeld aan een verstoorde neusademhaling. Als je niet kunt slapen ’s nachts sluit dan zachtjes met je rechterduim je rechter neusgat en adem door je linker neusgat. Dit zal je parasympathische systeem kalmeren en langzaam je hartslag vertragen. Hierdoor kun je beter ontspannen.

Slaaptip 8: Zorg voor comfortabele slaapartikelen

Om de nachtrust te bevorderen is het belangrijk dat je een comfortabel matras heeft. Een matras dat goed bij jou wensen en lichaam past. Daarnaast is het ook belangrijk om de perfecte hoofdkussen en dekbed aan te schaffen. Echter is het lastig om als consument te bepalen welke slaapartikelen het beste zijn voor jou nachtrust. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Benieuwd naar wat je nog meer kan doen?

Lees hier 7 tips waardoor je beter kan slapen

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.