Eigenlijk wordt er geadviseerd om zo veel mogelijk in beweging te blijven met rugpijn, maar er zijn ook nog andere oplossingen om jouw klachten te verminderen. Een goed matras bijvoorbeeld! Wij raden je dan ook aan om goed de tijd te nemen om een matras te vinden die perfect bij jou past. Ook moet je kijken naar je slaap- en werkhouding.
Het vinden van een goed matras
Elk lichaam is anders en elk matras ook. Een matras vinden die bij jouw lichaam past is dan ook best lastig. Je kunt niet zomaar wijzen en dat matras uitkiezen, het gaat met wat meer regels. Tenminste, als je een goed matras wilt. Ook moet je niet verwachten dat je met een nieuw matras gelijk klachtenvrij bent. Het lichaam heeft de tijd nodig om te wennen aan een nieuw matras, vaak worden rugklachten in het begin nog erger. Je komt namelijk in een nieuwe houding te liggen waardoor er allerlei spieren onder spanning komen te staan die voor stijfheid en pijn kunnen gaan zorgen.
Een gemiddeld mens heeft vier weken de tijd nodig om aan de nieuwe houding op het matras te wennen. Het is daarom belangrijk dat je de tijd neemt om het nieuwe matras goed te ervaren. Om een goed matras te vinden adviseren wij jou om langs te komen bij onze winkel, onze specialisten helpen jou graag! Verder zijn hier alvast een paar tips om naar te kijken bij het uitzoeken van een matras:
Afmeting
Kijk naar de afmeting van het matras. De standaardmaat van een 1-persoonsmatras is 90 x 200 cm en de standaardmaat van een 2-persoonsmatras is tegenwoordig 180 x 200 cm. Ten slotte heb je ook nog de twijfelaar. De matras afmetingen van een twijfelaar zijn doorgaans 120 x 200 cm.
Hoe kies je dan voor de perfecte afmeting? Best simpel, tel minimaal 15 tot 20 cm bij je lichaamslengte op om comfortabel te kunnen slapen.
Gewicht
Ook speelt je gewicht een rol. Voor zwaardere slapers is een stevig ligcomfort aan te raden. De juiste stevigheid en stabiliteit in combinatie met optimale drukverlaging is het beste advies voor lichamelijke klachten.
Warm of koud in bed
Voor het goed functioneren van ons lichaam en de slaap is het belangrijk dat we ook tijdens de slaap een vrij constante lichaamstemperatuur behouden. Wanneer je het snel warm hebt en transpireert, raden wij een matras met goede, ventilerende eigenschappen aan. Hierbij kun je denken aan pocketvering matrassen. Als je het snel koud hebt raden wij latex en traagschuim matrassen aan, deze ventileren minder goed en houden warmte langer vast. Mensen met rugklachten ervaren vaak dat warmte gunstig werkt.
Een goede houding
Een goede slaap- en werkhouding is voor het verminderen van je rugklachten ook erg belangrijk. Blijf vooral voldoende in beweging en ga niet uren achter elkaar onderuitgezakt in een stoel zitten. Bedenk ook in wat voor een houding je slaapt. Kijk hierna voordat je beslist wat voor matras het beste bij jou past. Het is namelijk erg belangrijk dat je matras je overal in de juiste mate ondersteunt.
Buikslaper
Als je veel op je buik ligt, dan is een stevig ligcomfort belangrijk. Toch raden wij je aan om niet op je buik te gaan slapen, want als je op je buik slaapt zal je automatisch je hoofd opzij leggen op je kussen. Dit doe je omdat je anders minder goed kan ademen. Echter komt daarmee je ruggengraat een fractie scheef te liggen en daar krijg je rugklachten van.
Zijslaper
Slaap je meer op je zij dan zijn de zones bij je schouders en heupen het belangrijkst. Voor zijslapers raden wij stevige koudschuim matrassen aan, of pocketvering matrassen met individueel verpakte veren. Deze modellen bieden voldoende veerkracht en ondersteuning, natuurlijk zijn er ook nog grote verschillen op het vlak van prijs en kwaliteit.
Rugslaper
Als rugslaper ben je vooral bij je onderrug extra steun nodig. Wij raden je dan aan om voor een iets steviger matras te kiezen. Wanneer je te diep in het matras wegzakt vorm je een holle rug en dan krijg je last van rugpijn. Echter zorgt een te hard matras ook voor rugpijn omdat de rug onder spanning blijft.
Klachten door je kussen
Er is een grote kans dat je rug- of nekklachten gewoon van het kussen komen. Om te zorgen dat je hele lichaam ontspannen en in een natuurlijke houding ligt, is het belangrijk om een goed kussen te scoren. Een kussen dat goed bij je slaaphouding past voorkomt klachten.
Buikslaper
Buikslapers kunnen het beste voor een heel dun kussen kiezen. Op je buik slapen is een onnatuurlijke houding, en door een dun kussen te kiezen, belemmer je in ieder geval je ademhaling het minst.
Als je bovendien op een vrij dik hoofdkussen slaapt komt je rug nog holler te liggen en dan valt het al helemaal niet mee om ontspannen en pijnvrij te slapen.
Zijslaper
Kies voor een hoofdkussen dat een goede ondersteuning aan de nek en het hoofd biedt. Maar let daarbij wel op dat je je schouders tegen het kussen aan plaatst en niet erop. Je lichaam moet namelijk in een rechte houding komen.
Rugslaper
Rugslapers moeten erop letten dat het kussen hoger is in de nek dan bij het achterhoofd. Het gaat erom dat je rugwervel in een rechte lijn komt. Je hoofd moet plat op het kussen liggen en dus niet iets naar voren of naar achteren buigen.
Tot slot
Rugpijn wordt minder door onder andere een goed matras en een goed kussen. Het uitzoeken hiervan is nog wel een hele klus. Je moet eerst kijken naar verschillende factoren voordat je een goed matras kan uitkiezen. Vraag gerust hulp aan één van onze specialisten en samen zorgen wij voor het beste voor jou!