Onderhoud van een topmatras

Een goede nachtrust, dat wil iedereen wel. Je topmatras speelt hier een grote rol en een topmatras van goede kwaliteit is daarom erg belangrijk. Een goed topmatras is geen kleine aankoop, dus natuurlijk wil je dat hij zo lang mogelijk mee gaat. Hoe kun je een topmatras nu goed onderhouden? Wij geven je een aantal tips op het gebied van onderhoud om zo nog langer fijn te kunnen slapen. In het kort zijn er drie onderwerpen waar vaak onduidelijkheid over is.

  1. Reinigen van topmatras en beddengoed
  2. Dagelijks je topmatras luchten
  3. Keren is overbodig bij een topmatras

Je topmatras reinigen

Het is belangrijk om je topmatras en beddengoed schoon te houden. Het is misschien niet het soort onderhoud wat belangrijk lijkt voor de levensduur van je topmatras, maar het helpt zeker met je topmatras fris en hygiënisch houden. Maak mogelijke vlekken in je topmatras zo snel mogelijk schoon. Hoe eerder je een vlek probeert weg te halen hoe makkelijker het gaat. Zorg er tijdens het reinigen wel voor dat je het topmatras niet te nat maakt en laat hem na het schoonmaken goed drogen.

Naast het schoonmaken van je topmatras wordt aangeraden om in ieder geval wekelijks je beddengoed te wassen. Aangezien je beddengoed direct in aanraking is met je topmatrasdraagt dit direct bij aan hoe lang je topmatras fris blijft. Het wassen van beddengoed kan het beste op 60 graden. Op deze manier worden mogelijke schimmels en ongedierte gedood.

Je topmatras luchten

Het lijkt misschien erg simpel, maar je topmatras luchten helpt echt. Tijdens je slaap verlies je veel vocht en dit trekt in je topmatras. Na een paar nachtjes slapen zal je hier niks van merken, maar op lange termijn heeft dit toch nadelige effecten op je topmatras. Zorg er daarom voor dat je het topmatras dagelijks lucht. Het luchten is erg makkelijk. In plaats van je bed opmaken kun je het dekbed gewoon open laten liggen. Zo kan je topmatras en je dekbed luchten en het is nog makkelijker dan je bed opmaken ook!

Vergeet het raam van je slaapkamer niet een stukje open te zetten zodat er genoeg lucht bij je topmatras kan komen. Voornamelijk nieuwere huizen hebben erg goede isolatie waardoor frisse lucht moeilijker binnen komt. Om ervoor te zorgen dat muffe lucht je kamer uit kan en er genoeg frisse lucht in komt voor je topmatras om te drogen is het luchten van je slaapkamer erg belangrijk.

Je topmatras keren

Je topmatras regelmatig keren kan zeker positieve invloed hebben op de veerkrachtigheid op lange termijn en geeft je topmatras de tijd om voor langere tijd te kunnen drogen. Keer je topmatras dus eens in de zoveel tijd, bijvoorbeeld wanneer je je beddengoed gewassen hebt. Bij de meeste topmatrassen kun je het topmatras zowel in de lengte (hoofdeind naar voeteneind) als in de breedte (rechterhelft naar linkerhelft) keren.

Je topmatras vervangen

Je kan je topmatras nog zo goed onderhouden, maar uiteindelijk is hij toch echt af. Hoe weet je nu eigenlijk wanneer het zo ver is? Dit kun je zelf het beste aanvoelen aangezien jij er op ligt. Wil je meer hier meer over weten? lees dan ook ons blog over wanneer je je matras moet vervangen. Wordt het tijd om je topmatras te vervangen? Kies dan ook voor een topmatras.

BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 529,-437,22
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 299,-247,12
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 99,-81,82
BTW-VRIJ!

Onderhoud is best simpel

Je topmatras en beddengoed schoon houden en daarnaast voldoende luchten zijn de belangrijkste punten bij onderhoud voor je topmatras. Dat is wel zo mooi want dit is eigenlijk best simpel. Je bed niet direct helemaal opmaken is voor sommige mensen misschien even wennen, maar dit heb je zo onder de knie. Naast deze twee simpele tips om je topmatras te onderhouden kun je ook gerust zijn dat jouw zware topmatras niet omgekeerd hoeft te worden. Een topmatras ligt dus niet alleen heel goed, onderhoud is ook nog eens gemakkelijk!

Bekijk alle topmatrassen
De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.