Een goede nachtrust is voor kinderen ontzettend belangrijk. Nog belangrijker dan bij volwassenen: bij kinderen is een goede nacht namelijk onmisbaar voor hun groei en ontwikkeling. Voor kinderen is daarom een goed matras van essentieel belang. Kinderen tussen 4 en 12 jaar zitten midden in hun groeifase. Een goed matras bevordert de groei en de ontwikkeling van je kind. Het zorgt er namelijk voor dat je kind automatisch een goede lichaamshouding aanneemt tijdens het slapen. Hierdoor wordt de kans op lichamelijke klachten naarmate je kind ouder wordt, ook aanzienlijk kleiner.
Waar moet je op letten bij de aankoop van een kindermatras?
Afmetingen, materiaalsoorten, stevigheid: soms zie je door de bomen het bos niet meer in je zoektocht naar het juiste kindermatras. Bij Matrasconcurrent helpen we je graag op weg! In dit artikel zetten we de belangrijkste vragen op een rij voor wanneer je een matras aan gaat schaffen voor een kind in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.
Vragen die we gaan beantwoorden!
- Welk materiaal kies je?
- Moet een kindermatras hard of zacht zijn?
- Hoe zorg je voor optimale ventilatie?
- Wanneer moet je kindermatras vervangen?
- Maakt het uit waar het van gemaakt is?
Welk materiaal kies je voor een kindermatras?
De basis van je kindermatras
De basis van je kindermatras vormt een belangrijke invloed op stevigheid en ventilatie. Er zijn veel verschillende soorten matrassen, waarbij in de basis het belangrijkste verschil ligt tussen pocketvering matrassen en schuimmatrassen. Waar schuimmatrassen over de volledige dikte massief opgevuld zijn, laten de veren in een pocketveringmatras ruimte voor luchtcirculatie en dus voor ventilatie.
Voor kinderen raden wij daarom aan om te kiezen voor een pocketvering matras. De pocketvering zorgt niet alleen voor een optimale ventilatie, het zorgt ook nog eens voor een goede verdeling van de druk van het lichaam. Niet onbelangrijk als je in de groei bent!
De afwerklaag
De laag waar je kind het meeste mee in aanraking komt, is de afwerklaag, oftewel de bovenlaag, van het matras. Bij de afwerklaag is het verstandig om niet voor polyether te kiezen. Dit materiaal biedt namelijk weinig veerkracht en ventileert slecht door de gesloten celstructuur. Beter is het om te kiezen voor een toplaag van koudschuim, comfortschuim, traagschuim of latex. Dit zijn stuk voor stuk materialen met betere ventilatie-eigenschappen.
Let er ook op dat je een matras met een anti-allergische bovenlaag koopt. Hiermee voorkom je dat je kind last krijgt van allergieën.
Ook belangrijk: de tijk
Een andere belangrijk onderdeel van het matras om rekening mee te houden is de tijk. Zo zijn er verschillende soorten tijken die niet afritsbaar zijn en tijken die je kan afritsen en vervolgens ook kan uitwassen. Kies bij voorkeur voor een matras met een afritsbare tijk, zodat je deze van tijd tot tijd eens kan uitwassen. Wel zo fris!
Moet een kindermatras hard of juist zacht zijn?
Een veelgestelde vraag over kindermatrassen is of ze hard of juist zacht moeten zijn. Traditioneel gezien kiezen Nederlanders graag voor een ‘lekker stevig’ matras; van oudsher werd geloofd dat wanneer je matras maar hard genoeg was, een goede slaaphouding vanzelf volgde. Deze theorie is gelukkig steeds minder populair: een goede ondersteuning betekent niet altijd dat een matras hard moet zijn. Zeker niet voor kinderen! Een kinderlichaam oefent weinig gewicht uit op een matras; ga daarom altijd voor medium tot soepel matras voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar.
Welke afmeting is het beste: 80×200 of 90×200?
Als je kind voor het eerst in een bed in een volwassen maat gaat slapen, wil je natuurlijk direct de juiste maat aanschaffen. Ga je dan voor 80×200 cm of voor 90×200 cm? Voor jongere kinderen is een matrasbreedte van 80 cm in principe genoeg; ga je voor meer luxe, of wordt je kind al wat groter, dan kan je ook voor 90 cm breedte gaan. Logischerwijs zijn de afmetingen van de kinderkamer op bepalend: bekijk ook goed welke maat het beste in de slaapkamer past!
Hoe zorg je voor optimale ventilatie?
Een andere zeer belangrijke eigenschap voor kindermatrassen is de ventilatie. Kinderen in de leeftijd 4 tot 12 jaar slapen vaak lekker warm en verliezen daardoor in verhouding veel lichaamsvocht. Niet erg, als je matras dat maar goed opvangt en het vrijgekomen vocht goed afvoert. Hierbij is goede ventilatie absoluut onmisbaar. En bepaalde matrassen ventileren nu eenmaal beter dan andere.
Maar hoe weet je nu of een matras wel of niet goed ventileert? Er zijn een aantal producteigenschappen waar je op kan letten bij de aanschaf van een kindermatras als het gaat om ventilatie. Matrassen met een goede ventilatie hebben bijvoorbeeld vaak een katoenen tijk en zijn voorzien van koudschuim, comfortschuim en/of pocketvering. Polyether matrassen zijn slecht ventilerend. Wij raden daarom ook af om een kindermatras te kopen waarin polyether is verwerkt.
Goede ventilatie
- Katoenen tijk
- Koudschuim
- Comfortschuim
- Pocketvering
Slechte ventilatie
Polyether
Schuimmatrassen
Tip! Waterdichte molton
Bij de aankoop van een kindermatras is het verstandig om er een waterdichte molton bij te kopen. Deze molton zorgt ervoor dat wanneer er kleine ongelukjes gebeuren, het matras niet beschadigd raakt.
Wanneer moet je een kindermatras vervangen?
De gemiddelde levensduur van kindermatrassen ligt zo rond de acht jaar. Dat betekent dat de leeftijd van 4 tot 12 jaar precies een fase is waarin een kind één matras als het ware ‘verslijt’. Zorg er dus voor dat je direct na de fase van het ledikant het juiste kindermatras aanschaft voor jouw kind, dan kunnen ze er mee door tot hun puberteit.
Waaraan merk je dat een kindermatras versleten is?
Allereerst is een te oud matras natuurlijk op den duur onhygiënisch: ‘s nachts verliezen we veel vocht en dat heeft op een gegeven moment zijn weerslag op de frisheid van het matras. Maar ook op het kwaliteitsvlak verliest een matras over de jaren langzaamaan belangrijke punten: wanneer een matras te oud wordt, verliest het zijn originele kwaliteit, zijn flexibiliteit en ondersteuning. Dit kan lichamelijke klachten tot gevolg hebben en uiteindelijk een negatieve invloed vormen op de groei en ontwikkeling van je kind.
Tip! Een wasbare matrastopper
Je nieuwe kindermatras extra lang fris houden? Kies dan voor een wasbare matrastopper met lekker ademende materialen. Bijvoorbeeld koudschuim of natuurlatex. Was je matrastopper eens in de 4 tot 5 maanden; zo zorg je dat je kind altijd op een frisse toplaag slaapt!
Maakt het uit waar een kindermatras gemaakt is?
Naast de selectie van de juiste materialen, is het bij aankoop van een kindermatras goed om te kijken naar waar de matrassen precies geproduceerd worden. Wanneer het matras niet in Nederland geproduceerd is, bestaat er de kans dat de stof CFK in het matras verwerkt is.
De matrassen van Matrasconcurrent zijn in Nederland gemaakt en zijn allemaal vrij van CFK!
Assortiment kindermatrassen
Hieronder staan een aantal matrassen uit ons assortiment die zeer geschikt zijn voor kinderen. Bekijk en bestel eenvoudig en snel het gewenste matras.
Matrassen die geschikt zijn voor kinderen
Advies over je nieuwe kindermatras?
Twijfel je na dit artikel nog altijd welk matras geschikt is voor jouw kind? Bij Matrasconcurrent staan we altijd voor je klaar met het beste advies! Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we het slaapgedrag van jouw kind en bekijken we samen welk kindermatras hier het beste bij past. Of kom proefliggen in één van onze fysieke winkels in Rogat, Slagharen of Zwolle!