Hoe kun je het beste je matras schoonmaken?

Wil je je matras schoonmaken, maar weet je niet zo goed hoe je het moet aanpakken? Matrasconcurrent schiet je graag te hulp! Wij leggen in deze blog je uit hoe je verschillende vlekken het best bestrijdt. Maar ook de reguliere schoonmaak van je matras is belangrijk: je brengt er immers een derde deel van je leven op door! We geven je dus ook een aantal tips voor normale schoonmaak en onderhoud van je matras. Zo houd je je matras altijd lekker fris!

Je matras regulier schoonmaken

Het allerbelangrijkste voor een fris matras is hem regelmatig mee te nemen in de algehele schoonmaak van je huis. Je matras schoonmaken is dus niet iets dat je alleen doet wanneer er een vlek in zit. Niet zo gek toch? Je ligt er vrijwel iedere dag in! Net zoals je je bank en andere meubels van tijd tot tijd moet schoonmaken, is je bed ook een meubel dat wel wat aandacht verdient in de wekelijkse schoonmaak.

Goed onderhoud van je matras maakt schoonmaken (bijna) overbodig

Als je jezelf een slimme routine aanleert om je matras dagelijks goed te onderhouden, is echt grondig schoonmaken bijna niet nodig. Denk hierbij aan goed ventileren, je beddengoed terugslaan na het slapen. Zo hebben we nog een aantal andere trucjes voor je, waarmee je matras automatisch frisser blijft.

ongelukje met koffie in bed

Je matras laten luchten is het halve werk

Wist je dat je elke nacht tot een kwart tot halve liter vocht verliest? Vergeet daarom niet je matras goed te laten luchten nadat je bent opgestaan. Zo kan al het vocht dat er ‘s nachts in getrokken is, goed opdrogen. Je doet dit door je bed niet meteen dicht te slaan en op te maken, maar je dekbed nog een tijdje opengeslagen te laten liggen. Zo bereikt die frisse lucht je matras veel beter! Zet overdag ook vooral een raampje open als je kunt.

Je matras regelmatig draaien

Een andere handige truc voor het onderhoud van je matras is je matras regelmatig te draaien. Zo zorg je dat je niet altijd op dezelfde manier op dezelfde delen van je matras ligt en verspreid je de belasting van je matras wat gelijkmatiger. Let bij het draaien wel op de toplaag van je matras: als die aan beide zijden hetzelfde is, kun je het matras gewoon omdraaien. Zijn beide zijden verschillend, let er dan op dat de toplaag boven blijft en draai het matras dan alleen met de klok mee.

Je matras stofzuigen – tegen huisstofmijt

Wist je dat je een matras ook prima kunt schoonmaken door hem te stofzuigen? Het is de beste remedie tegen geurtjes, stof en huisstofmijt. Iets waar veel mensen niet goed tegen kunnen! Niet alleen pas je een soort versnelde luchtcirculatie toe, de stofzuiger neemt ook veel stof en bacteriën voor je mee. Zet de stofzuiger dus ook eens op je matras tijdens je vaste stofzuigrondje en je zal het verschil merken!

Je matras schoonmaken bij vlekken en ongelukjes

In ieder huishouden komt het wel eens voor: er gebeurt een ongelukje in de slaapkamer en je hebt geen andere keuze dan je matras goed te moeten schoonmaken voor je weer in je bed kunt stappen. Hoe pak je dat aan? Eigenlijk is de aanpak per type vlek verschillend. Voor iedere vlek geldt wel: hoe sneller je ermee aan de slag gaat, hoe makkelijker de vlek eruit gaat. Wacht dus niet te lang met je matras schoonmaken na het ontstaan van de vlek!

Matras schoonmaken na bedplassen

Oeps, heeft er iemand in bed geplast? Geen paniek, dat krijgen we er wel weer uit. Ga er direct mee aan de slag, dan is de kans op succes het grootst. Hoe ga je verder te werk bij het schoonmaken van zo’n vlek?

Is de vlek al opgedroogd? Maak dan een sopje van water en wasmiddel en dep hiermee over de vlek tot deze verdwenen is. Gebruik ook hier de truc met azijn mengsel om geurtjes te verwijderen en laat het matras goed drogen.

Matras schoonmaken bij overgeven / braaksel

Als je ziek bent en je moet overgeven, kan het gebeuren dat het je ‘s nachts overvalt en het vlekken geeft in je matras. Ook dit zijn pittige vlekken om schoon te maken, met name vanwege de geur en de ziektekiemen die het met zich meebrengt. Daar wil je vanaf zijn! Het verwijderen van braaksel uit je matras doe je op dezelfde manier als urine verwijderen. Voorzichtig droogdeppen, baking soda het overige vocht laten opnemen, baking soda weer opzuigen met de stofzuiger, met water en azijn deppen om de geur weg te nemen.

Matras schoonmaken bij bloedvlekken

Let op! Bij bloedvlekken in je beddengoed en matras gebruik je koud water om het schoon te maken.

Je zou zeggen dat je met koud water niet kunt schoonmaken, maar bij bloedvlekken moet je nooit warm water gebruiken. Warm water zorgt er namelijk voor dat het bloed stolt en dan krijg je het er veel moeilijker uit. Bloed lost daarentegen over het algemeen goed op in koud water.

Bloed in je beddengoed? Ook hier: koud water eerst!

Naast vlekken in je matras ook bloed in je beddengoed? Let erop dat je hier ook eerst koud water voor gebruikt, voor je het voordat je het door de wasmachine heet (op 60 graden) laat wassen. Spoel je beddengoed dus eerst grondig uit met koud water, en stop het daarna pas in de wasmachine!

Matras schoonmaken bij gele zweetvlekken

Geen ongelukjes gebeurd? Beddengoed regelmatig schoongemaakt? Maar toch zie je gele vlekken in je matras ontstaan? Dat zijn waarschijnlijk zweetvlekken. Zoals we al zeiden verlies je elke nacht een kwart tot halve liter zweet. Dit kan vlekken in je matras veroorzaken. Hoe kom je hier vanaf?

Je matras laten reinigen door een professional

Kom je er zelf niet uit met het schoonmaken van je matras? Je krijgt die ene vlek er maar niet uit, of die typische geur blijft er maar in hangen? Dan bestaat er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid van je matras laten reinigen door een professioneel bedrijf. In elke regio zijn er wel firma’s te vinden die zich specialiseren in matrasreiniging – vaak halen ze het matras zelfs bij je op en brengen ze het schoon weer bij je terug. Het overwegen waard als je matras verder nog in prima staat is!

Hoe voorkom je vlekken in je matras?

En als je vlekken er eenmaal uit zijn, wil je ze natuurlijk niet weer terug. Hoe kun je dit het beste voorkomen? In onze blog over het onderhoud van je matras deelden we al een tip: gebruik een molton! Deze kun je gemakkelijk met de rest van je beddengoed uitwassen. Dit hoeft niet elke week, in principe is eens per maand voldoende. Wist je dat er ook moltons speciaal voor kussens zijn?

Moltons om vlekken te voorkomen

Vanaf: 29,95
19,95
Vanaf: 14,95
Vanaf: 34,95

Naast moltons zijn topmatrassen ook ideaal om vlekken in je matras te voorkomen. Bij Matrasconcurrent vind je een groot assortiment aan topmatrassen, waarvan een groot deel zelfs voorzien is van een wasbare tijk.

Matras vervangen

Is je matras echt niet meer te redden? Dan is het misschien tijd voor een nieuwe. Soms is schoonmaken gewoon niet meer een optie, en kies je liever voor een schoon en fris matras. Bekijk ons ruime assortiment en denk bijvoorbeeld na over een matras met een wasbare tijk! Die kun je gewoon loshalen en in de wasmachine wassen.

BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 449,-371,10
BTW-VRIJ!
Vanaf: 449,-371,10
BTW-VRIJ!
WEB-only
Vanaf: 229,-189,27
BTW-VRIJ!
Voor rug en nekklachten
WEB-only
Vanaf: 259,-214,06
BTW-VRIJ!
Vanaf: 659,-544,66
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Voor goede ventilatie
WEB-only
Vanaf: 229,-189,27
BTW-VRIJ!
Vanaf: 239,-197,53
BTW-VRIJ!
Vanaf: 499,-412,42
BTW-VRIJ!
Vanaf: 399,-329,77
BTW-VRIJ!
Vanaf: 399,-329,77
BTW-VRIJ!
BTW-VRIJ!
Vanaf: 169,-139,68
BTW-VRIJ!
Vanaf: 109,-90,09
BTW-VRIJ!
Vanaf: 179,-147,94
BTW-VRIJ!
Vanaf: 149,-123,15
BTW-VRIJ!
Vanaf: 299,-247,12
BTW-VRIJ!
Vanaf: 189,-156,21
BTW-VRIJ!
Vanaf: 119,-98,35
BTW-VRIJ!
Voor prijsbewuste kwaliteit
Vanaf: 99,-81,82
BTW-VRIJ!
Vanaf: 79,-65,29
BTW-VRIJ!
Vanaf: 64,9553,68

Wist je dat…

…je je matras sowieso het beste na 5 á 6 jaar kunt vervangen?
Lees hierover meer in onze blog: ‘Op tijd matras vervangen, waarom?’

Meer informatie
De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.