Levensduur van je matras – hoe lang gaat een matras mee?

Hoe lang denk je dat een matras gemiddeld genomen mee gaat? We hebben nieuws voor je: helaas heeft een matras niet het eeuwige leven. Net zoals alle meubels in je huis moet je een matras eens in de zoveel jaar vervangen. Maar: weet jij na hoeveel jaar je matras toe is aan vervanging? In deze blog leggen we uit hoe lang een matras gemiddeld meegaat en wat je zelf kunt doen om de levensduur van je matras te verlengen.

Hoe lang gaat mijn matras mee?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een matras gaat niet zolang mee als je zou verwachten. Gemiddeld genomen is het aan te raden om iedere acht tot tien jaar je matras te vervangen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam de juiste ondersteuning blijft krijgen. Tegelijkertijd voorkom je dat je matras erg onhygiënisch wordt. De precieze levensduur van een matras is echter afhankelijk van een aantal factoren.

Kwaliteit van je matras

Kwaliteit is vanzelfsprekend één van de factoren met de meeste invloed. Een matras gemaakt van hoogwaardige materialen gaat nou eenmaal langer mee dan één van mindere kwaliteit. Een matras is iets waar je in investeert voor de komende jaren: neem dat mee in de keuze van je matras en bespaar dus niet op jouw nachtrust!

Levensduur per matrastype

Natuurlijk zijn er ook verschillen te benoemen in levensduur afhankelijk van het type matras dat je kiest. Sommige materialen zijn nu eenmaal duurzamer dan andere. Daarnaast heeft niet elk matras dezelfde opbouw: soms heb je niet te maken met een enkel matras, maar met meerdere lagen die samen een bed vormen. Of verschillende materialen in één matras! Hoe bekijk je dan de levensduur van je matras? We gaan de verschillende matrastypes met je langs.

Hoe lang gaat een boxspring mee?

Een boxspring kan wel 20 tot 25 jaar meegaan. Dat wil zeggen: het frame van je boxspring. Naast de basis van je boxspring heb je ook rekening te houden met de matrassen van je boxspring en eventueel de matrastopper, die gezamenlijk de hele boxspring vormen. Bij de levensduur van de bovenlagen ga je uit van het materiaal waar deze matrassen van gemaakt zijn.

Hoe lang gaat een pocketvering matras mee?

Bij een pocketvering matras geldt over het algemeen een levensduur van 6 tot 8 jaar. Hierbij is het vooral van belang dat de veerdichtheid van het matras perfect afgestemd is op het lichaam van de slaper: wordt er steevast te veel gewicht uitgeoefend op de veren, dan zullen deze sneller slijten. Daarnaast is een pocketvering matras altijd voorzien van een toplaag, die ook mede bepaalt hoe lang het matras in z’n geheel meegaat.

Hoe lang gaat een schuim of latex matras mee?

Schuim en latex matrassen zijn massief van structuur: anders dan bij pocketvering matrassen zit hier geen verende kern in die veel ruimte laat voor ventilatie, maar zijn deze matrassen opgebouwd uit verschillende lagen schuim of latex. Dat beïnvloedt natuurlijk ook hoe lang het matras meegaat. Afhankelijk van de dichtheid van de celstructuur van het schuim of latex hoort hier een bepaalde levensduur bij.

Hoe lang gaat een matrastopper mee?

Als je je matras langer fris wil houden of een extra laag comfort wilt toevoegen, gebruik je een matrastopper. Maar hoe lang gaat zo’n matrastopper dan eigenlijk mee? De meeste matrastoppers vervang je na 2 tot 4 jaar, anderen gaan tot wel 6 of 8 jaar mee. Dit is afhankelijk van het materiaal waarvan je matrastopper gemaakt is. En hoe je je topmatras hebt onderhouden! Maar de stelregel is: zodra je contourvorming gaat zien, of de hygiëne van je topper te wensen overlaat, is het tijd om hem te vervangen.

Andere factoren in de levensduur van je matras

Naast de kwaliteit van het matras en het type matras zijn er natuurlijk andere factoren die van invloed zijn op hoe lang je matras meegaat. De factoren die jij als gebruiker van het matras meebrengt! Hierbij kan je denken aan:

  1. Lichaamsgewicht versus stevigheid van je matras
  2. De hoeveelheid vocht die je ’s nachts verliest
  3. Onderhoud van je matras

Lichaamsgewicht versus stevigheid van je matras

Met je lichaamsgewicht oefen je druk uit op je matras. Zwaardere mensen zullen merken dat hun matras sneller slijt. Bij het aanschaffen van een matras is het belangrijk dat je de hardheid van het matras zo goed mogelijk afstemt met je lichaamsgewicht.

Hoeveelheid vocht die je ’s nachts verliest

Gedurende de nacht verlies je gemiddeld meer dan een liter vocht. Dit gaat via je ademhaling, maar ook door middel van transpiratie. In ernstige gevallen is dit zelfs 1 liter per nacht! Vocht trekt erg snel in je matras en veel transpireren leidt dus tot een kortere levensduur van jouw matras.

Tip! Warme slaper? Gebruik een molton of matrastopper

Weet je van jezelf dat je erg warm slaapt, en dus veel zweet? Bescherm je matras dan met een wasbare molton, of ga voor een matrastopper! Deze absorberen het grootste deel van het zweet, voor het in je matras trekt.

Bekijk onze moltons

Onderhoud van je matras

Misschien wel de belangrijkste factor uit dit rijtje. Als je je matras niet onderhoudt, weet je zeker dat je matras minder lang mee gaat. Maak je matras wekelijks schoon en draai deze regelmatig om – op de manier die jouw matras past. En mochten er bloed- of andere vlekken op je matras komen, zorg er dan voor dat je deze zo snel mogelijk aanpakt! Weten hoe je dat doet? Lees dan ook eens onze blog over je matras schoonmaken.

Hoe kun je de levensduur van je matras verlengen?

Zoals je zojuist gelezen hebt is hoe lang je matras mee gaat, afhankelijk van een aantal factoren. Een hele belangrijke factor hierbij is onderhoud. Met goed onderhoud kan je namelijk de levensduur van je matras verder verlengen. Ben je benieuwd hoe jij je matras het beste kunt onderhouden? Hieronder een aantal praktische tips om ervoor te zorgen dat jij zolang mogelijk van je matras kunt genieten.

Tip 1 Regelmatig reinigen

Door je matras wekelijks te reinigen, voorkom je dat vuil in je matras trekt. Doe je dit niet regelmatig? Dan vergroot je de kans dat vuil tot diep in je matras trekt. Tip: Stofzuig je matras iedere keer dat je je bed verschoont. Hiermee verwijder je huidschilfers, huisstofmijt, stof en ander vuil. Heb je op je matras geknoeid? Behandel vlekken zo snel mogelijk! Bekijk deze pagina over advies over het verwijderen van vlekken uit je matras.

Tip 2 Keer je matras geregeld om

Je matras omdraaien? Ja, je leest het goed. Doordat je iedere nacht op dezelfde plekken ligt, oefen je steeds op dezelfde plaats druk uit op je matras. Hierdoor ontstaat kuilvorming. Kuilvorming bevordert op zijn beurt weer slijtage van je matras.

Je kunt dit voorkomen door je matras regelmatig te keren, zowel in de breedte als in de lengte. Heb je een tweepersoonsbed met twee losse matrassen van dezelfde stevigheid? Wissel deze dan ook eens om. Iedereen slaapt weer anders. En oefent dus op een andere manier druk uit op het matras.

Tip 3 Gebruik een topmatras

Door een topmatras bovenop je matras te leggen verhoog je de levensduur van je matras aanzienlijk. Allereerst vermindert een topmatras de druk die jouw lichaamsgewicht uitoefent op het matras. Daarnaast beschermt een topmatras je matras door vocht, huidschilfers en andere afvalstoffen te ‘absorberen’. En een topmatras zelf gaat tussen de drie tot vijf jaar mee, maar je matras zal hier optimaal van profiteren!

Tip 4 Matras en slaapkamer ventileren

Zoals je inmiddels weet is vocht niet goed voor je matras. Vocht zorgt ervoor dat je matras zijn veerkracht verliest en na verloop van tijd wordt je matras hierdoor onhygiënisch. Toch kun je niet voorkomen dat je ’s nachts zweet. Door je slaapkamer en matras iedere dag te ventileren voorkom je dat vocht te diep in het matras trekt. Op deze manier kunnen bacteriën zich minder goed nestelen. Dit zorgt ervoor dat jouw matras langer veerkrachtig en hygiënisch blijft.

Je kunt je matras eenvoudig ventileren. Ben je opgestaan? Maak dan niet meteen je bed op maar trek het dekbed terug tot op het voeteneinde. Zo stimuleer je de ventilatie van het matras zo goed mogelijk. Door ook je slaapkamerraam nog op een kiertje te zetten zorg je voor wat extra frisse lucht.

Levensduur van je matras: wat vind je zelf?

Uiteindelijk ben jij zelf de belangrijkste indicator waarmee je de levensduur van je matras het beste kunt bepalen. Want: hoe word jij wakker? Heb je heerlijk geslapen en word je uitgerust wakker? Dan is je matras nog niet aan vervanging toe.

Maar slaap je slecht en word je vermoeid wakker? Dan is het waarschijnlijk tijd voor een nieuw matras. Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van een matras die jou weer lekker laat slapen? Onze slaapadviseurs helpen je graag een passend matras te kiezen, zodat jij in de ochtend weer uitgerust wakker wordt!

Vraag onze specialisten naar de levensduur van jouw matras

Weet je echt niet zeker of het einde van de maximale levensduur van je matras al bereikt is? De slaapspecialisten van Matrasconcurrent weten precies hoe lang welk matras meegaat en waar een goed matras aan moet voldoen.Zij kunnen je dus ook helpen inschatten of het tijd is om je matras te vervangen!

Daarnaast helpen ze je graag het matras te kiezen dat perfect bij jou past. Zodat je weer jaren vooruit kan!

Neem contact met ons op
De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.