Koudschuim en traagschuim: Wat zijn de verschillen? 

Pocketveermatras 8000 Royal Deluxe Comfort bij Matrasconcurrent

Bij het kiezen van een matras zijn er verschillende materialen die je kunt overwegen. Twee populaire opties zijn koudschuim en traagschuim. Beide hebben hun unieke eigenschappen en voordelen, maar wat zijn nu precies de verschillen tussen deze twee soorten schuim? Lees snel verder.

Wat is koudschuim?

Koudschuim is een zeer veerkrachtig materiaal dat bekend staat om zijn duurzaamheid en comfort. Dit schuim wordt geproduceerd door een proces waarbij het schuim onder lage temperaturen wordt gevormd, vandaar de naam ‘koudschuim’.

Voordelen van koudschuim:

 • Ventilatie: Koudschuim heeft een open celstructuur, wat zorgt voor uitstekende ventilatie. Dit maakt het een ideale keuze voor mensen die het snel warm hebben tijdens het slapen.
 • Duurzaamheid: Het materiaal is zeer duurzaam en behoudt lang zijn vorm, waardoor het een lange levensduur heeft.
 • Ondersteuning: Koudschuim biedt goede ondersteuning en comfort door de hoge veerkracht, wat bijdraagt aan een goede slaaphouding.
 • Hypoallergeen: Het materiaal is vaak hypoallergeen, wat betekent dat het geschikt is voor mensen met allergieën.

Nadelen van koudschuim:

 • Prijs: Koudschuim matrassen kunnen duurder zijn dan andere soorten schuimmatrassen.
 • Stevigheid: Voor sommige mensen kan koudschuim te stevig aanvoelen, vooral als ze gewend zijn aan zachtere matrassen.

Wat is traagschuim?

Traagschuim werd oorspronkelijk ontwikkeld door NASA om de druk op astronauten tijdens de lancering te verminderen. Dit materiaal reageert op warmte en druk, waardoor het zich aanpast aan de vorm van je lichaam.

Voordelen van traagschuim:

 • Drukverlagend: Traagschuim verdeelt het gewicht gelijkmatig en vermindert drukpunten, wat pijn en ongemak kan verminderen.
 • Comfort: Het materiaal biedt een zacht, omhullend gevoel dat veel mensen als zeer comfortabel ervaren.
 • Bewegingsoverdracht: Traagschuim absorbeert beweging goed, waardoor je minder last hebt van een partner die zich veel beweegt in bed.
 • Ondersteuning: Het schuim past zich aan je lichaam aan en biedt op die manier ondersteuning die bijdraagt aan een goede slaaphouding.

Nadelen van traagschuim:

 • Warmte: Traagschuim kan warmte vasthouden, wat onaangenaam kan zijn voor mensen die het snel warm hebben.
 • Kosten: Kwalitatief traagschuim kan prijzig zijn.
 • Aanpassingsperiode: Het kan even duren voordat je gewend bent aan het gevoel van traagschuim, vooral als je overgestapt bent van een ander type matras.

Wat past beter bij jou?

De keuze tussen koudschuim en traagschuim hangt sterk af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Als je op zoek bent naar een matras met goede ventilatie en veerkracht, kan koudschuim een uitstekende keuze zijn. Daarentegen, als je waarde hecht aan drukverlichting en comfort, is traagschuim wellicht beter geschikt.

Bij het kiezen van het juiste matras is het belangrijk om rekening te houden met factoren zoals je slaaphouding, eventuele lichamelijke klachten en je temperatuurgevoeligheid tijdens het slapen. Kom gerust eens langs en probeer beide types uit voordat je een beslissing maakt, zodat je zeker weet dat je de juiste keuze maakt voor een goede nachtrust!

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.