Hoelang gaat een matras mee?

Een matras heeft niet het eeuwige leven. Zelfs het beste matras raakt na jarenlang intensief gebruik versleten. Hoelang een matras meegaat wordt bepaald door een aantal factoren. Belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van het matras en het matras type.

Invloed kwaliteit op levensduur matras

Kwaliteit is één van de factoren die een belangrijke rol speelt in de levensduur van je matras. Met andere woorden: hoe beter de kwaliteit, hoe langer je matras mee gaat.

Invloed vochtverlies op levensduur matras

Ook de hoeveelheid vocht die op je matras terecht komt speelt een belangrijke rol. Vocht trekt snel in het matras waardoor de kwaliteit van het matras achteruitgaat. Als men snel transpireert gaat een matras minder lang mee. Om dit te voorkomen zijn er matrasbeschermers ontwikkeld.

Invloed lichaamsgewicht op levensduur matras

Ook het lichaamsgewicht speelt een belangrijke rol wanneer het om de levensduur van je matras gaat. Zwaardere mensen oefenen meer druk uit op het matras waardoor het matras eerder verslijt.

Invloed matras type op levensduur

Ook speelt het matras soort een belangrijke rol in de duurzaamheid van je matras. De gemiddelde levensduur per matras type, uitgaande van kwalitatief goede matrassen, worden hieronder weergegeven.

Koudschuim matrassen:     8 tot 12 jaar

Pocket Matras:                   8 tot 10 jaar
Traagschuim matras:         6 tot 8 jaar

(Natuur) Latex matras:       7 tot 9 jaar

Binnenveer matras:           6 tot 8 jaar

Polyether matras:               6 tot 8 jaar

Levensduur verlengen

Om de levensduur van je matras te verlengen is het verstandig om je matras regelmatig om te keren. Door de matras steeds op een andere manier te beslapen, verdeel je de belasting beter over het matras. Zo voorkom je dat je matras snel slijt.

Ook wordt aangeraden een topmatras te gebruiken. Een topmatras vermindert de druk die uitgeoefend wordt op het matras. Daarnaast absorbeert het vocht en andere afvalstoffen waardoor de levensduur van je matras aanzienlijk verhoogd wordt.

Verder is het verstandig om een goed ventilerende en verende bedbodem te hebben en om vocht te voorkomen. Vocht is niet goed voor de levensduur van de matras. Het is dus belangrijk om het matras, het dekbed en de slaapkamer goed te luchten.