Hoe maak je je slaapkamer allergie proof?

Heb je last van huisstofmijtallergie? Dan is het goed om extra kritisch op je slaapkamer te zijn. Dit is namelijk ‘The place to be’ voor deze beestjes. Waar moet je op letten om je slaapkamer allergie proof te maken?
BTW-VRIJ!
Vanaf: 169,-139,68
Vanaf: 99,-

Wat is huisstofmijtallergie?

Voordat we aan de slag gaan: Wat is huisstofmijtallergie eigenlijk? De huisstofmijt is een klein beestje. Zo klein dat je hem met het blote oog niet kunt zien. Gelukkig maar, want anders durfden veel mensen hun slaapkamer waarschijnlijk niet meer in. In de slaapkamer zitten over het algemeen namelijk veel huisstofmijten, en met veel bedoelen we miljoenen!

Waarom vinden ze het zo fijn in de slaapkamer? De huisstofmijt leeft, zoals de naam al een beetje weggeeft, in huisstof. Denk bijvoorbeeld aan vloerbedekking, gordijnen, dekbedden en matrassen. En waar vind je dit? In de slaapkamer!

De huisstofmijt houdt van warme en vochtige omgevingen. Tijdens je slaap verlies je veel vocht en waarschijnlijk is het ook lekker warm onder de dekens. Daarnaast eet dit beestje huidschilfers, van mensen en van dieren. Tel alles bij elkaar op en jouw bed is de droomlocatie van iedere huisstofmijt.

Het is trouwens niet zo dat mensen allergisch zijn voor de huisstofmijt zelf. Mensen zijn vaak allergisch voor de ontlasting van de huisstofmijt, om het verhaal nog maar iets aantrekkelijker te maken. Toch heeft dit alles niets te maken met hoe schoon je huis is. Huisstofmijt komt in alle huizen voor, hoe schoon het er ook is.

Heb jij huisstofmijtallergie?

Denk je dat je last hebt van huisstofmijtallergie? De klachten die hierbij horen zijn onder andere:

  • verstopte neus en niezen
  • jeukende neus en ogen
  • piepende ademhaling en benauwdheid

Ga naar de huisarts om zeker te weten of het huisstofmijtallergie is. Vaak kan een huisarts dit goed inschatten, maar soms is bloedonderzoek nodig om het zeker te weten.

Huisstofmijt in de slaapkamer bestrijden

Heb je last van huisstofmijtallergie? Dan is het tijd om in actie te komen. We weten nu waar de huisstofmijt van houdt, dus we gaan ervoor zorgen dat jouw slaapkamer geen fijne omgeving voor hem is.

Voorkom stof

De huisstofmijt leeft in… huisstof, kijk dus kritisch naar hoe je stof kunt voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld beter kiezen voor een vloer van kunststof, hout of ander materiaal dat je makkelijk stofvrij houdt. Ook zijn er genoeg alternatieven voor stoffen gordijnen. Kies voor een houten bed dat je kunt afnemen, in plaats van een boxspring. 

Heb je een kast in je slaapkamer staan? Kies dan voor een kast met deurtjes of lades in plaats van een open kast. Open kasten verzamelen veel stof. Hetzelfde geldt voor plinten, lambriseringen en alle andere randjes die niet per se nodig zijn.

Tot slot, ook al zuiveren ze de lucht, kun je beter geen planten neerzetten. Deze verzamelen namelijk ook weer veel stof. Óf je moet deze makkelijk af kunnen nemen en dit regelmatig doen.

Anti-allergisch matras en beddengoed

Moet je nu op een houten bedframe gaan slapen? Zonder kussen en dekens? Nee hoor, nergens voor nodig. Bij matrasconcurrent vind je een breed assortiment aan anti-allergische producten, zoals ons populaire ‘Pocketvering Matras Subliem’, ‘Dekbed Wol 4-seizoenen en ‘Hoofdkussen Memogelle Box’.

Vermijd huidschilfers

Huisstofmijt leeft van huidschilfers. Hoe zorg je er zo weinig mogelijk huidschilfers in je slaapkamer te vinden zijn? Door je in een andere ruimte om te kleden. Zeker wanneer je een droge huid hebt komen er veel huidschilfers los wanneer je je kleding uittrekt. Trek voordat je in bed stapt een pyjama aan of smeer je huid in met lotion als deze droog is.

En hoe gezellig het ook is, je huisdieren kun je beter niet meenemen de slaapkamer in…

Onderhoud

We keken al kritisch naar de spullen en materialen in je slaapkamer, maar er is meer dat je kunt doen. Wat vindt de huisstofmijt wel en niet prettig?

Houd je slaapkamer koel en droog

Zoals je inmiddels weet houdt de huisstofmijt van vocht en warmte. Zorg daarom voor frisse lucht in je slaapkamer. Laat de ramen op een kier staan en lucht regelmatig de hele kamer door het raam volledig open te zetten, het liefst twee keer per dag.

Sla je dekbed open

Wanneer je je bed uitstapt en opmaakt, trek dan niet de dekens naar het hoofdeind, maar sla deze open. Zo koelt je warme bed sneller af en vindt de huisstofmijt er snel niks meer aan.

Regelmatig wassen

Zorg dat je je beddengoed met regelmaat heet wast. In ieder geval iedere 2 weken, op 60 graden. Vergeet ook je matras, dekbed en kussens niet! Check de labels van deze producten voor de wasinstructies.

Regelmatig schoonmaken

Als je dan een slaapkamer hebt gecreëerd die makkelijk schoon te maken is, moet het natuurlijk nog wel gebeuren. Neem alles vochtig af om het zo goed mogelijk stofvrij te maken.

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.