Het effect van voeding op je slaap

Het komt misschien niet als eerste in je op: jouw onrustige nachten zijn een gevolg van jouw voeding. Het kan daarentegen wel echt een oorzaak zijn. Wij leggen jou uit wat het effect van voeding is op je slaap. Lees gauw verder!

Eten voor het slapen gaan

Het voedsel dat jij naar binnen werkt heeft natuurlijk niet altijd effect op jouw slaap. ’s Ochtends werkt je spijsvertering namelijk harder dan ’s avonds. Dus van je ontbijt zal je geen last meer hebben. Je moet daarentegen wel opletten met wat jij voor het slapen gaan nog gaat eten.


Wij raden jou daarom ook aan om drie uur voor het slapen gaan je laatste maaltijd te eten. Zo heeft je maag genoeg tijd om het voedsel te verteren en dan heeft het ook niet veel effect op je nachtrust. Heb je toch een hongerig gevoel voor dat je je bed in kruipt en wil je nog gauw een snack eten, let dan goed op wat voor invloed deze snack op jouw nachtrust heeft.

Tip Neem geen grote maaltijden meer voor het slapen gaan. ’s Nachts blijft de maaltijd namelijk half verteerd in de maag.

Wat kan je eten voor het slapen gaan

Een handige voedingsstof voor het slapen gaan is tryptofaan, deze voedingsstof werkt namelijk slaapbevorderend. Je kan deze voedingsstof in verschillende producten vinden: yoghurt, melk, kersen, dadels, bananen, noten, tonijn, gevogelte en chocolade. Zo werkt een warme kop melk voor het slapengaan dus ook!

Ook kan je ’s avonds het beste gaan voor een snack met zowel vetten, als koolhydraten en eiwitten. Deze combinatie zorgt ervoor dat je voldoende verzadigd bent tijdens de nacht. Daarnaast zijn een snee volkorenbrood of volkorencrackers ook nog handige maaltijden voor het slapen gaan. Hierin zitten veel koolhydraten en deze verhogen de afgifte van serotonine en deze stof maakt je wat rustiger.

Wat moet je niet eten voor het slapen gaan

Het is natuurlijk ook handig om te weten wat je niet moet eten voor het slapen gaan. Denk hierbij aan:

  • Zwaar/vet voedsel, hierdoor moet je lichaam ’s avonds harder aan het werk om al het zware en vette voedsel te verteren. Zo val je minder goed in slaap.
  • Scherp voedsel, dit kan een negatief effect hebben op je maag. Denk bijvoorbeeld aan maagzuur, dit is niet prettig voor het slapen gaan.
  • Zoet voedsel, zoals koekjes en snoep. Van suiker krijg je namelijk een energieboost.
  • Cafeïne, dit geeft je vaak een oppeppend gevoel en dit houd je wakker. Het zit voornamelijk in drinken (koffie en veel theesoorten), maar ook in chocolade. Dit kan je voor het slapen gaan dus beter laten liggen.

Een fijne nachtrust gewenst

Ga nu niet na het lezen van deze blog met een hongerig gevoel naar bed. Nee, dat is zeker niet beter. Let gewoon goed op wat jij nog gaat eten voor het slapen gaan en dan wensen wij jou een fijne nachtrust. Slaaplekker!

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.