Feiten en fabels over het slapen gaan

Van kleins af aan wordt er al aan jou verteld hoe jij het beste zou kunnen slapen. Het werd jou bijvoorbeeld aangeraden om schapen te tellen of om een kopje warme melk te drinken voor het slapen gaan. Ook heeft iedereen altijd de beste tips en weetjes over jouw nachtrust. Toch zijn er door de jaren heen een hoop fabels verteld, maar ook genoeg feiten.

Feit of fabel?

Een powernap zorgt ervoor dat je fit blijft gedurende de dag

Dit is een feit. Met een kort slaapje van 10 tot 20 minuten krijg je een kick van alertheid en kracht. Toch is een langer dutje het effectiefst. Na een powernap van 90 minuten heb je je hele slaapcyclus doorlopen en word je met nieuwe energie wakker.

Dat je gaapt betekent dat je moe bent

Dit is een fabel. Volgens verschillende onderzoeken is gapen een overgangsfase van moeheid naar alertheid, of van rust naar inspanning. Ook gaat je hartslag en bloeddruk omhoog, zo raken je hersenen beter doorbloed. Daarnaast gapen we omdat we zenuwachtig zijn, omdat we ons vervelen of omdat we toch een beetje lui zijn. Het betekent dus niet dat je alleen maar gaapt wanneer je moe bent.

Door een volle maan slaap je minder goed

Dit is een feit. Bij een volle maan slaap je in het algemeen minder lang. De maan staat namelijk dichter bij de aarde. Door die nieuwe energie word je emotioneler, krijg je sneller lichamelijke klachten en kan je ‘s nachts minder goed in slaap vallen.

Slaap kan je inhalen

Dit is een fabel. Het is niet zo dat bijslapen helemaal geen zin heeft, maar je kan een tekort aan slaap het beste compenseren met een dutje. Alle verloren uren inhalen gaat helaas niet werken.

Een zware maaltijd voor het slapen gaan is niet verstandig

Dit is een feit. Je spijsvertering moet na deze maaltijd hard aan het werk, waardoor je lichaam actiever blijft en het moeilijker is om slaap te vallen. Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om minstens drie uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te houden. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, dit zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.

Sommige mensen dromen nooit

Dit is een fabel. Iedereen droomt. Sommige mensen onthouden hun dromen gewoon niet.

Een glas melk helpt je om in slaap te vallen

Dit is een feit. Melk bevat – tryptofaan – een stofje waar je slaperig van wordt en warme drank helpt je om te ontspannen. Toch heeft het pas effect vanaf 2 liter warme melk voor het slapengaan.

Je mag iemand die slaapwandelt niet wakker maken

Dit is een fabel. Je mag de slaapwandelaar wakker maken of rustig naar zijn bed leiden. De slaapwandelaar zal bij het wakker maken ook geen hartaanval krijgen. Een slaapwandelaar slaapt daarentegen wel erg diep, dus het zal moeilijk zijn om diegene wakker te maken. Hij/zij zal hoogstwaarschijnlijk verward wakker worden.

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.