De 6 verrassende voordelen van een goede nachtrust

Je hebt er vast wel eens mee te maken gehad: perioden waarin je even minder lekker in slaap komt. Dit kan te maken hebben met een zoemend insect, een te hete kamer op een klamme zomeravond of een snurkende partner. Helaas ondervind je hiervan de volgende dag pas echt de gevolgen: je humeur is aangetast, je concentratie is ver te zoeken en de dag loopt helemaal niet zoals jij dat gewild had. 

Maar wat zijn nu de voordelen die je je lichaam biedt wanneer je wél een goede nachtrust hebt? Matrasconcurrent geeft jou hierop antwoord.

1) Verbeterde concentratie
Bij voldoende slaap (minstens 7 uur) zul je merken dat je je beter kunt concentreren op je taken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat een tekort van één uur slaap je alertheid gedurende de dag kan verminderen met ruim 30%(!).

2) Gezondere uitstraling

Je hebt vast weleens van het begrip schoonheidsslaapje gehoord? Dit is niet voor niets. Gedurende je slaap is je lichaam zichzelf weer aan het ‘opladen’. Huid- en haarcellen vernieuwen zich wanneer je slaapt. Heb je een slechte nachtrust, dan onderbreek je dit proces. Dit resulteert in onder andere een vermoeide huid. Ik draai me nog een keer om!

3) Grip op je gewicht
Misschien is het je weleens opgevallen: je hebt slecht geslapen en de volgende dag heb je meer zin in snacks. Dit komt doordat je bij een slechte nachtrust het evenwicht in de war brengt tussen twee hormonen die direct betrokken zijn bij je eetlust. Hierdoor krijg je meer honger en ga je dus meer (en vaak ongezonder) eten.

Een derde hormoon, dat betrokken is bij je stofwisseling, raakt ook in de war bij een slechte nachtrust. Op korte termijn betekent dit dat je binnengekomen voedingstoffen minder goed verwerkt worden; op de lange termijn kan dit resulteren in nare hart- en vaatziekten.

4) Minder vaak ziek
Bij voldoende slaap versterkt je immuunsysteem. Hierdoor ben je beter beschermd tegen virussen en bacteriën. Denk daarom goed aan jezelf en zorg voor voldoende nachtrust.

5) Je leeft langer
Ook niet geheel onbelangrijk: bij een goede nachtrust leef je langer. Volgens ‘slaaponderzoeker’ Matthew Walker raakt weinig slapen ‘elke aspect van het lichaam’ en wordt het in verband gebracht met vele mentale en fysieke gezondheidsproblemen. Slaap en gij zult leven!

6) Verhoogd libido
Jep, het staat er echt. Bij voldoende slaap geef je een boost aan je libido. En andersom slaap je ook nog eens beter wanneer je eerst seks hebt voor het slapen. Seks kan dus zomaar eens de sleutel zijn tot een beter slaapleven! Een betere nachtrust

Een optimale nachtrust


Ervaar je zelf moeite met het in slaap komen? Een comfortabel matras kan jou hierbij uitkomst bieden. Ook helpen een perfect hoofdkussen en dekbed jou optimaal om in slaap te komen. Daarnaast kun je zelf ook veel doen om jou slaap te verbeteren. Lees bijvoorbeeld eens onze tips bij slaapproblemen.

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.