Automobilisten die een slaaptekort hebben, lopen een verhoogd risico bij een verkeersongeval betrokken te raken. Wanneer zij in een tijdsbestek van 24 uur een tekort van één tot twee uur hebben op de aanbevolen zeven uur slaap per nacht, verdubbelt dat de kans op een aanrijding.

De Amerikaanse organisatie AAA Foundation for Traffic Safety analyseerde enquêtes van 7.234 automobilisten waarvan er 4.571 betrokken waren bij een auto-ongeluk.

Hoe meer slaap een bestuurder mist, hoe hoger het risico op een aanrijding. Volgens de studie heeft een automobilist 4.3 keer zo veel kans op een aanrijding bij een nachtrust van slechts vier tot vijf uur. Bij minder dan vier uur is dit al 11.5 keer zo veel.

In Nederland zijn er geen recente cijfers bekend die een dergelijke link leggen. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) kan een conservatieve schatting worden gemaakt, op basis van buitenlandse studies, dat 10 tot 15 procent van verkeersongevallen (mede) te maken hebben met vermoeidheid of in slaap vallen achter het stuur.

Maatregelen

In tegenstelling tot bijvoorbeeld alcohol is het momenteel niet mogelijk een wettelijke grens te stellen waarbij bepaald wordt of een automobilist wel of niet mag rijden vanwege de mate van vermoeidheid.

Het SWOV wijst erop dat veiligheidsproblemen rond vermoeidheid in het verkeer niet alleen in relatief grotere landen voorkomen waar het vaker voorkomt dat bestuurders langere afstanden moeten rijden.

Mogelijke hulpmiddelen om vermoeidheid tijdens het rijden te voorkomen zijn onder andere door het reizen tijdens nachtelijke uren te vermijden, met een alerte bijrijder te reizen met wie eventueel afgewisseld kan worden en door af en toe pauzes in te lassen.

Door: NU.nl

Geef een reactie

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1842 reviews.