Jij wordt al wakker van een muis in de bosjes aan de overkant van de straat, terwijl degene die naast jou ligt nog doorslaapt wanneer er een brandweer met sirenes het huis van de buren staat te blussen.
Wat is licht slapen?
Als je slaapt, doorloop je verschillende fasen. Zo ontstaat een slaapcyclus waarin je goed uitrust. De verschillende fasen zijn opgedeeld in drie soorten slaap: lichte-, diepe- en REM-slaap. Eerst slaap je licht, dit is een voorbereiding op de diepe slaap. Na de diepe slaap ga je dromen, dat is je REM-slaap. Deze cyclus herhaalt zich tot je wakker wordt.
Je kunt je voorstellen dat wanneer je telkens wakker wordt tijdens je lichte slaap, je de fase van diep slapen helemaal niet bereikt. Van licht slapen rust je alleen niet uit. Pas in je REM- en diepe slaap kan je lichaam herstellen.
Het is dus belangrijk om wel alle slaapfases door te lopen in je slaap. Dat lukt niet als je in je lichte slaap blijft hangen en door het minste of geringste wakker wordt. Bijvoorbeeld door je krakende bed dat aan vervanging toe is. Gelukkig is dat iets dat we snel op kunnen lossen!
Maar er zijn natuurlijk meer factoren die een rol kunnen spelen. Tijd om hiermee aan de slag te gaan!
Geluiden verminderen
Hoe zorg je ervoor dat je niet wakker wordt in je slaap? Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er geen geluiden zijn die je kunnen wekken. Oefen met slapen met oordoppen in. Werkt dit niet? Dan kun je proberen te gaan slapen met een achtergrondgeluid. Als er dan onverwachte geluiden ontstaan, mengen die zich met het achtergrondgeluid en schrik jij er niet wakker van.
Je kunt hierbij denken aan witte ruis, een continue geluid waar je aan went en andere geluiden opvangt. Je kunt een app downloaden met dit geluid, maar nog beter is je telefoon buiten je slaapkamer bewaren en hier een speciaal instrument voor aanschaffen.
Licht verminderen
Maak je slaapkamer zo donker mogelijk. Gebruik verduisterende gordijnen, vermijd elektronica met lampjes óf draag tijdens het slapen een slaapmasker. Het is ook belangrijk om voor het slapen gaan niet meer naar felle beeldschermen te kijken of in lichte ruimtes te zitten. Dim je lichten of doe je gordijnen alvast dicht voordat je naar bed gaat als het buiten nog licht is.
Slaap verbeteren
Je hebt nu de externe factoren aangepakt die jou uit je slaap houden. Maar hoe zorg je ervoor dat je slaap zélf van goede kwaliteit is? Je hebt er in onze blogs al vaak over kunnen lezen, maar hier nog een korte opsomming:
Beweging
Sport niet vlak voordat je gaat slapen, maar zorg wel voor voldoende beweging gedurende de dag. Een wandeling na het eten bijvoorbeeld!
Elektronica verbannen
We hebben het al eerder genoemd: kijk niet voor het slapen gaan naar felle beeldschermen. Sommige telefoons kun je op night shift of donkere modus zetten, maar je krijgt nog steeds verschillende prikkels binnen, wat niet bevorderlijk is voor je slaap.
Mindfulness
Hoe zorg je ervoor dat je gedachten je niet wakker houden wanneer je in je lichte slaap gewekt wordt? Misschien herken je wel dat ‘s nachts gedachten ontzettend kunnen gaan spoken. Zo erg, dat je je de volgende dag niet eens meer kunt voorstellen dat je je zo druk hebt gemaakt.
Iets dat hierbij kan helpen is meditatie. Probeer je eens verschillende meditatie technieken eigen te maken, zodat je gedachtes niet meer met je aan de haal gaan. Er zijn verschillende apps die je gratis kunt downloaden om de basisprincipes van meditatie te leren.
Prettige slaapplek
Last but not least: zorg voor een fijne slaapplek. Een slaapkamer die rust uitstraalt, zoals je in onze vorige blog kon lezen. Daarnaast is het belangrijk dat je slaapkamer de juiste temperatuur heeft. 18 graden schijnt de ideale temperatuur te zijn, maar dat kan per persoon verschillen.
En natuurlijk heb je een bed nodig dat bij je past. Een goed hoofdkussen en matras zijn essentieel bij een goede nachtrust. Je wilt natuurlijk niet wakker worden doordat je niet lekker ligt! Maar welk matras past het beste bij jou?
Ga naar onze keuzehulp en ontdek welk matras het beste bij jou past