6 tips voor een koele nacht: Zo slaap je goed tijdens de warme nachten

3 tips voor een koele nacht Zo slaap je goed tijdens de warme nachten

Al nachten niet kunnen slapen omdat het te warm is? Dan wordt het nu tijd om er wat aan te doen. Met deze handige tips heb jij straks een koele kamer en slaap jij weer als een roosje!

Voordelen van een koele kamer

Je hoopt elke nacht natuurlijk een goede nachtrust te hebben. Met een hele warme, benauwde kamer kan dit nog wel eens tegenvallen. Een koele kamer kent echt zijn voordelen!

  1. Sneller in slaap vallen
    Ten eerste val je sneller in slaap. Het is namelijk zo dat je lichaam aangeeft dat je moet gaan rusten wanneer je lichaamstemperatuur daalt. Het is een natuurlijk proces dat je lichaamstemperatuur daalt wanneer de avond vordert. Door je slaapkamer koel te houden, wordt dit proces versterkt en krijgt je lichaam extra ‘slaapsignalen’. Het kan dus langer duren voordat je in slaap valt, wanneer je slaapkamer te warm is.
  2. Slaapkwaliteit verbetert
    Daarnaast verbetert je slaapkwaliteit. Je hebt namelijk al ondervonden hoe slecht je slaapt wanneer je slaapkamer te warm is. Je bent misschien zwetend wakker geworden of je valt niet snel in slaap. Als je je slaapkamer koel houdt en de temperatuur gedurende de hele nacht reguleert, zul je merken dat de kwaliteit van je slaap ook weer toeneemt.

Zo hou jij je slaapkamer koel

Gebruik je ramen

Het is belangrijk om je kamer lekker te laten luchten. Doe dit op het tijdstip wanneer het het minst warm is. Houdt dus ’s nachts of ’s ochtends je ramen open zodat het lekker kan doorluchten. En als het kan, neem dan het zekere voor het onzekere, doe dan ook je gordijnen of luxaflex dicht aan de kant van de zon. Zo hou je de warmte buiten.

Zet geen apparatuur aan die warmte opwekt

Probeer zoveel mogelijk lampen, computers, televisies, game-apparatuur en andere elektrische apparaten uit te houden. Probeer dus ook zo min mogelijk je haar te föhnen, stijlen of krullen in je slaapkamer.

Schaf een ventilator aan

Hiermee kan je de hele dag je kamer of huis verkoelen. Om energie te besparen kan je deze apparaten ’s nachts weer uitzetten en je ramen opendoen. Zo ga je nog steeds een koele nacht in.

Voor optimaal gebruik van een ventilator raden wij jou aan om de ventilator in de deuropening te plaatsen. Zorg dat de lucht je gang in wordt geblazen en niet in je kamer. Zet ook een raam open in je slaapkamer. Vanwege dit kleine luchtdrukverschil zal er koele lucht door het raam naar binnen worden gezogen. Zo zuigt de ventilator langzaam de warme lucht uit je kamer.

Tip: Heb je last van het geluid van de ventilator, of van de geluiden buiten? Draag dan oordopjes. Zo kan je toch lekker in stilte slapen.

Tips voor het slapengaan wanneer het warm is

Is een koele slaapkamer nog niet genoeg en wil je nog meer voorzorgmaatregelen nemen. Dan kan je er ook voor zorgen dat je al met een gekoeld lichaam de nacht in gaat.

Neem een koude douche voor het slapengaan

Je hoeft geen ijskoude douche te nemen, maar net even iets kouder dan comfortabel is. Op die manier koelt je lichaam (voor een tijdje) af. Als je direct erna in bed stapt blijft je lichaam nog even koel, genoeg om rustig in slaap te vallen.

Slaap lekker luchtig in bed

Veel mensen hebben ‘s nachts graag iets over zich heen, ook al is het bloedheet. Om lekker te kunnen slapen raden wij aan om je dekbed uit je hoes te halen en om direct onder je dekbedhoes te slapen. Ook kan je ervoor kiezen om je pyjama in je kast te laten liggen. Zo weinig mogelijk warm stof op je lichaam is veel prettiger!

Een plek onder de sterren

Tot slot is er altijd nog een plek voor jou onder de sterren. Kan je het echt niet meer uithouden in je slaapkamer en/of heb je geen ventilator om je te verkoelen? Dan is het altijd nog mogelijk om een tentje op te zetten en om gewoon heerlijk te kamperen in je eigen achtertuin. Heb je geen achtertuin? Onderzoek dan wat de koelste ruimte is in je huis en leg daar je matras neer.

Slaaplekker!

Wij hopen dat je het kan uithouden in de warmte en dat je weer een goede nachtrust hebt in een heerlijke, koele kamer!  

De waardering van matrasconcurrent.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 8.2/10 gebaseerd op 1868 reviews.